Matracon tűnt el egy pár a Balatonban

2021.08.14. 21:05

Két civil segített a rendőrségnek kimenteni a Balaton partjairól másfél kilométerre elsodródott párt − közölte a rendőrség. A hatóságok péntek este tíz órakor kaptak bejelentést egy kétségbeesett apától, aki elmondta, hogy fia és születésnapját ünneplő barátnője egy matraccal mentek fürödni napnyugtakor, de azóta nem látta őket.

A vízi rendőrök a bejelentés után azonnal elkezdték keresni a párt, de nem találták őket a part közelében. Ezután az eltűntek nevét kezdték kiabálni, akik nem sokkal később segélykéréssel válaszoltak. A rendőrök az autó reflektorával próbálták felkutatni, hol lehet a pár, de nem találták őket.

A parton tartózkodott egy édesapa a lányával. Felajánlották, hogy SUP-deszkájukkal segítenek kihozni a bajba jutott párt. A deszkákon elindulva észre is vették a sodródó matracokat. A férfit az egyik deszkára húzták, a nőt pedig a matracra fektetve, egy deszkába kapaszkodva az akcióban részt vevő törzszászlós vitte ki a partra. A 37 éves férfit és a 41 éves nőt a parton átadták a mentőknek, akik kórházba szállították őket.

A Balatonba fulladások, vízi balesetek megelőzése érdekében a rendőrség kéri, hogy mindenki fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt.
  • Aki nem tud úszni, ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát.
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes.
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek.
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek.
  • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatát.