Terjeszkedünk a világűrben, fellőtte első műholdját a magyar vállalat

2021.08.17. 07:12 Módosítva: 2021.08.17. 07:16

Ma hajnalban fellőtték az űrbe az első magyar kisműholdas űripari vállalat saját gyártmányú műholdját – írja a Növekedés portál.

Emlékezetes, hogy kilenc évvel ezelőtt indult útnak  az első teljesen magyar építésű műhold, a Masat-1 Francia Guyanában található Guyana Űrközpontból. Az új, RADCUBE nevet viselő műholdat kedd hajnalban ugyaninnen lőtték fel.

A RADCUBE az eddigi legnagyobb Magyarországon fejlesztett önálló űreszköz, egyben pedig az első hazai ipari műholdplatform, amely alacsony Föld körüli pályára áll. 

A fejlesztéssel elsősorban az volt a célunk, hogy megmutassuk, a C3S képes komoly műholdas platformokat építeni, amelyek képesek hasznos teher szállítására, és azokat a világűrben is üzemeltetni tudja. Ez lesz a mi referenciánk 

– mondta Horváth Gyula, a műholdat készítő C3S Elektronikai Kft. társalapítója. 

A cégvezető elmondta: a RADCUBE-bal azt szeretnék megmutatni, hogy a 3U-tól a 16U-ig – vagyis a kisebb cipősdoboztól a mikrohullámű sütő méretig – tudnak műholdakat biztosítani a megrendelőknek. Egyben pedig azt is bizonyítani akarják, hogy nemcsak az építést, hanem a teljes küldetést megtervezését, valamint az üzemeltetést is garantálni tudják.  A RADCUBE-küldetés keretében ugyanis egy földi állomást építettek az üzemeltetéshez, valamint egy 6 fős nemzetközi konzorciumot fogtak össze. 

A műholdba egy összetett űridőjárást monitorozó eszközt is beépítettek. Ez tartalmaz egy, a kozmikus sugárzást mérő berendezést valamint egy magnetométert. Ezen kívül az Európai Űrügynökség (ESA) is felküldött egy eszközt a műholddal, amivel a Nap tevékenységét fogják vizsgálni. 

Hosszútávon a cég szeretne létrehozni egy komplex rendszert, amely az űridőjárást vizsgálná. Ez a CROSS (Cosmic Radiation Monitoring Satellite System) nevet viselné és a terv szerint belföldön és külföldön is szeretnék értékesíteni. 

A C3S víziója az, hogy műholdakból egy egész termékcsaládot dob a vezet be a piacra, a fejlesztés legfontosabb területe most a távérzékelés, illetve olyan miniműhold-konstellációk, amelyek a mezőgazdaság, a katasztrófavédelem, vagy a vízgazdálkodás területén hasznosíthatók. Ebben látjuk a jövőt

– összegezte terveiket Horváth Gyula.