Egyetemi hallgatókat vezényelnek ki ingyenmunkára a vadászati világkiállításon

2021.08.28. 12:58

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) arra kötelezi hallgatóit, hogy „önkéntes” munkát végezzenek a budapesti vadászati világkiállításon – írta meg az Átlátszó

Heltai Miklós, a Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet igazgatója
Heltai Miklós, a Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet igazgatója
Fotó: Szent István Egyetem

A portálnak egy hallgató küldte el azt a levelet, amelyben az egyetem közli vele, hogy 

önkéntes munkát kell végeznie

a budapesti vadászati világkiállításon. A levél szerint az egyetem valamennyi másod- és harmadéves természetvédelmi mérnök alapszakos, nappali tagozatos hallgatója köteles ingyenmunkát végezni a rendezvényen. 

A hallgatók kötelesek

önkéntes szerződést

kötni a rendezvényt szervező céggel, amely az iskolai távollétet igazoló papírt állít ki nekik. Ásványvizet és ebédet fognak kapni a munkájukért, fizetséget nem. 

A levél végén Heltai Miklós, a Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet igazgatója kiemeli, hogy „Mindenki részvételére feltétlenül számítunk!”.

A cikk szerzője megjegyzi, hogy jogilag nem világos, hogy egy felsőoktatási intézmény milyen alapon kötelezheti a hallgatóit arra, hogy tanítási időben – amikor egyébként előadásaik és szemináriumaik lennének – egy, az egyetemtől független helyen dolgozzanak mindenféle ellentételezés nélkül.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szívügyének számító Vadászati Világkiállítást Orbán Viktor korábban egy határozatában kiemelt jelentőségű rendezvénynek nyilvánította. A vadászati expóért közvetlenül a volt kormányszóvivő, Kovács Zoltán felel kormánybiztosként.

Mostanra a lebonyolítás költsége lassan eléri a 77 milliárd forintot, ami az eredeti költségterv közel kétszázszorosa. Ehhez járul hozzá például az kapu, amely 240 millió forintba kerül, és tíz tonna agancsból készül.