Karácsony Gergely: Az Alaptörvény nem legitim, nem fogok felesküdni rá

2021.08.30. 08:45

A NER lényege a közpénz, én pedig elzárom a pénzcsapokat – jelentette ki Karácsony Gergely a Népszavának adott interjújában. A főpolgármester szerint ehhez kétharmad és új alkotmány sem kell, csak okos politika, kidolgozott programmal.

Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon. Látom, hogy megy ez, mióta miniszterelnök-jelölt lettem, sok »barátom« lett.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy

vannak olyan gazdasági szereplők, akik érdeklődnek, hol lehet búcsúcédulát vásárolni. Hát, nálam nem lehet.

Ezt azzal egészítette ki, ha ő lenne a kormányfő, akkor „biztosan nem állami gigaberuházásokat fogunk csinálni, olyan építőipari cégekkel, amelyek a NER zsebében vannak”.

Karácsony Gergely az Alaptörvényt nem tartja legitimnek, ezért nem is esküdne fel rá. Ugyanakkor nem rohanna egy új alkotmány elfogadásával:

De mi nem lehetünk Orbánabbak Orbánnál, nem mondhatjuk azt, hogy majd egyszerű többséggel alkotmányozunk, mert akkor nincs különbség, ez így nem megy. Van egy sor javaslatunk, kidolgozott tervünk, amely megoldást kínál arra, hogyan tudjuk kiszabadítani a parlamentet a NER kétharmados gúzsából, ugyanakkor az új alkotmányt nem akarnám siettetni. A rendszerváltás legnagyobb hibája ugyanis, hogy nem volt népszavazás az akkori alkotmányos rend megerősítéséről.

Meg akart állapodni

A főpolgármester a Fudan Egyetem ügyéről elmondta, neki az volt az álláspontja, hogy egyezzenek meg: Budapest megkapja a Diákvárost és az egészségügyi fejlesztéseket, a kormány pedig az atlétikai világbajnokságot.

Csakhogy a kabinet azóta többszörösen megszegte a megállapodást.

Ezért emelt vétót a megméretés ellen, de a támogatás visszavonásáról nem akart egyedül dönteni, a Fudan-törvények megszavazása után pedig most először ülésezik a Fővárosi Közgyűlés.

Még nem történt semmi visszafordíthatatlan, remélem, hogy nem is fog a választásokig. Hiszen a megoldás pofonegyszerű: Orbán Viktor egyetlen mondattal hatályon kívül helyezheti a Fudan-törvényt. Ha ezt nem teszi, akkor erre népszavazással kényszeríthetjük; bízom abban, hogy a népszavazási kérdéseimet – köztük a Fudanra vonatkozót – hétfőn jóváhagyja a Nemzeti Választási Bizottság.

Arra a felvetésre, hogy a választási kampányban nem vért, verítéket és könnyeket ígért, Karácsony Gergely leszögezte:

Ez a kormány, ez a miniszterelnök a szavát adta, hogy mindaz jár Budapestnek, ami korábban megillette, elvégre ugyanazok lakják most, mint Tarlós István idejében. Az, hogy a miniszterelnök nem tartotta a szavát, az nem az én politikai bizonyítványom, hanem az övé.

Azt is hozzátette, hogy főpolgármestersége nagyobb részét egy pusztító világjárvány töltötte ki, de „bármilyen statisztika alapján büszkék lehetnek arra, amit a főváros a kerületekkel közösen elért a pandémiás helyzet kezelésében. Okosabban, érzékenyebben, ezért eredményesebben kezeltük a járványt, mint a kormány”.