Fidesz-segédszervezeteknél landoltak a civilpénzek

2021.09.01. 13:58

Szinte mindenütt Fidesz-segédszervezetek nyerték a nagy pénzeket abból az állami pénzelosztóból, amelyet a Norvég Civil Alap helyébe állított a kormány. A Válasz Online több száz nyertes szervezet pályázatát nézte meg, és arra a megállapításra jutott, hogy az új finanszírozási mechanizmust egyszerűbb lett volna választókerületi pártalapnak nevezni.

Amint arról korábban az Index is beszámolt, Magyarország végérvényesen elvesztette a Norvég Alap 2014–2021-re irányzott, mintegy 77 milliárd forintos támogatását, majd az Orbán-kormány határozatba foglalta, hogy Norvégia tartozik 77 milliárd forinttal. Ennek kvázi pótlására meghirdették a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a 4,4 milliárdos Városi Civil Alapot (VCA). A nyári pályázati eredményhirdetés után készült gyorselemzések már sejteni vélték, hogy kormányközeli szervezeteknél landolhattak a nagy pénzek, később azonban több, hagyományőrzésben és közösségszervezésben érdekelt (tehát konzervatívnak besorolható), ám hoppon maradt szervezet is megkereste a Válasz Online-t. Az egyik ilyen forrás úgy fogalmazott:

ezt az egészet egyszerűbb lett volna Választókerületi Pártalapnak hívni, ugyanis de facto majdnem mindenki csak a helyi fideszes parlamenti képviselők és jelöltek érdekei szerint nyerhetett pénzt például (kampány)buszra, (kampány)kommunikációra és (kampány)rendezvényekre.

A lap felhívta a figyelmet, hogy a VCA kiírásában semmilyen összeférhetetlenségi fék nem szerepelt. Frissen bejegyzett, múlt nélküli szervezetek is indulhattak, és az sem volt akadály, ha az egyesületek, illetve alapítványok vezetői, kurátorai között aktív politikusok, képviselők, polgármesterek és alpolgármesterek találhatók. Pályázni pedig lényegében bármire lehetett, ami a hamarosan esedékes választási kampányban hasznos lehet, például ingatlanvásárlásra és -felújításra, gépjármű- és eszközbeszerzésre, rendezvényekre, kommunikációs tevékenységek támogatására.

Az egyik legnagyobb tételt – mintegy 71 millió forintot – aligha nagy meglepetést okozva a Bicske–Felcsút-térség nyerte el, ennél többet – 81-85 millió forintot – csak Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárának választókerületeként számon tartott Dunakeszi szerzett meg.

A teljes, több száz elemet tartalmazó gyűjtésből néhány példa: több millió forintot nyert a kormánypárti Vasárnap nevű portál kiadója, a Fidesz zuglói választókerületi elnökének szervezete, Mojzes Tamás, Siklós fideszes alpolgármesterének egyesülete, de az egyebek között csalással és vesztegetéssel vádolt Simonka Györggyel kapcsolatban álló szervezetek is felsejlenek a nyertesek között. A teljes listát áttekintő jogászok szerint indirekt módon akár a hivatali hatalommal való visszaélés is bizonyítható lehetne.