A rendőrök elmondták, hogyan is zajlik egy hajsza egy szökött fogoly után

2021.09.03. 12:04

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói hetekkel ezelőtt, kevesebb mint 24 óra alatt fogtak el egy férfit, aki megszökött a kiadatási bűnügyi felügyeletből – írja a Police.hu.

A kiadatási bűnügyi felügyeletben lévő H. Attila július 26-án, 7 órakor Debrecenben levágta a lábáról a nyomkövetőt, majd eltűnt.

Közterületen történt, a Thomas Mann utcában. A férfi Hajdúbagoson lakott, de a bírói ítélet alapján Hajdú-Bihar megye egész területén szabadon mozoghatott. Egy Németországban elkövetett csalási ügy miatt szabták ki rá ezt a kényszerintézkedést. A fogolyszökés kiemelt bűncselekmény, azonnal létrehoztunk egy forró nyomos csoportot

– mondta el Illés Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Illés Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője
Illés Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője
Fotó: police.hu

A helyszínelők kiszálltak a Thomas Mann utcába, megtalálták a levágott nyomkövetőt. Ezzel párhuzamosan a közbiztonsági állomány húzott egy óriási kört, amelyen belül a férfi fotója és személyleírása alapján kezdték átfésülni a környéket. Két órán belül kiderült, hogy eredménytelenül. Miután az elsődleges intézkedések kudarcot vallottak, a speciális csoport lépett akcióba.

Ezután Rácz János százados, a csoport parancsnoka felkereste a férfi élettársát.

Összefüggéstelenül beszélt, látszott rajta, hogy kínosak neki a kérdéseink. Végül bevallotta, hogy nem mondott igazat, mert az utolsó három napot nála töltötte a férfi. Amikor elbúcsúztak, azt mondta, hogy a fővárosba megy

– közölte parancsnok.

A speciális csoport többi tagja közben elemezte a város kameraképeit, rendkívül széles körben gyűjtöttek adatokat. Déli 12 volt, amikor azonosítottak egy embert, akivel közvetlenül a szökés után beszélt a férfi. Őt azonban csak este 9-kor találták meg, ezután kezdődött meg a tanúkihallgatása. Kiderült, hogy ő szállította el a Thomas Mann utcából H. Attilát egy helyi, nagyszabású építkezésre. Azt is elmondta, hogy úgy tudja, a festő foglalkozású ember egész nap ott dolgozott. A nyomozók azt is megtudták, a munkások két nyitott garázson keresztül szoktak bejutni az építkezésre, és minden valószínűség szerint ott lehet a férfi.

A környék átvizsgálása közben Erdelics Tibor nyomozó hadnagy meglátott egy férfit, aki azonban eltűnt a sötétben.  

Elkezdtem átnézni a bokrokat. 25 méterre onnan, ahonnan megláttam, az egyik bokor alján feltűnt egy szemétkupacnak tűnő halom. Amikor benéztem, azonnal megláttam, hogy egy férfi fekszik ott. Letakarta magát egy pléddel, de a könyökéből 10 centi kilógott a pokróc alól. Intettem a többieknek, hogy megvan. Felszólítottam, megmondtam, hogy rendőr vagyok. Megfogtam a karját, de ekkor már a kollégáim is ott voltak. Megbilincseltük, átvizsgáltuk a ruházatát

– mondta a nyomozó.

A büntetlen előéletű férfi Németországban részletre vásárolt egy autót, amelynek abbahagyta a törlesztését. Magyarországon használta a gépkocsit, amivel balesetet is szenvedett, ezért indult ellene Németországban csalás gyanújával eljárás. Arra számított, hogy az ügyében két napon belül német rendőrök jelennek meg nála, akik Németországba viszik, ahol várhatóan börtönbüntetésre ítélik; ez elől akart menekülni. A fogolyszökés vétsége miatt újabb eljárás indult ellene.