Forgalomba állt Magyarország legnagyobb elektromosbusz-flottája

2021.09.05. 14:21

Az 52. Eucharisztikus Kongresszus vendégeit szállítják első éles bevetésükön azok az elektromos autóbuszok, amelyek azután a Volánbusz üzemeltetésében látják el a fővárosi agglomeráció viszonylatait – tudta meg az Index.

A Volánbusz augusztus utolsó napján vette át a 40 darabos eCitaro-flottát, melynek megvásárlásáról a közlekedési társaság egy hónappal korábban állapodott meg a Mercedes haszongépjárművek hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungáriával és konzorciumi partnerével, a debreceni Inter Traction Electricsszel (ITK).

Az új energiaellátási, üzemeltetési, járművezetési és -fenntartási kultúra megjelenésével új ökoszisztéma valósulhat meg a fővárosban. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az új kultúra mielőbb a mindennapok része legyen

– mondta el Kossa György, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója. 

Az autóbuszok elsőként a szeptember 5. és 12. között Budapesten zajló eucharisztikus kongresszus, majd a szeptember 25. és október 14. közötti Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóinak biztosítanak környezetbarát utazást. A Volánbusz tervei szerint a két kiemelt rendezvény idején üzemeltetési tapasztalatokat szereznek, amelyeket a közösségi közlekedésben a jövő évtől kamatoztathatnak, mivel tavasztól immár állandó jelleggel a Budakeszire járó 22-es és a budaörsi 40-es vonalcsalád viszonylatain találkozhat az utazóközönség ezekkel az eCitarókkal. 

A fővárosiak egyébként idén tavasszal már kipróbálhattak egy ilyen járművet, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ tesztbuszként közlekedtetett egy héten keresztül, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapesti Mobilitási Tervet, amelynek fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata. 

A Zöld Busz Program keretében beszerzett járművek most nettó 7,35 milliárd forint értékben érkeztek a Volánbusz kötelékébe, beszerzésükhöz és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt 

Zöld Busz Projektiroda közel 6 milliárd forintos támogatást  nyújtott. 

Az elektromos buszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel akár 240 kilométert is képesek megtenni. Az alacsony padlós járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetést segítő kamerarendszerrel, utastéri klímával, valamint 13 USB-töltővel biztosítanak színvonalas és biztonságos szolgáltatást az utasok számára. Zajterhelésük alacsonyabb hagyományos társaikénál, károsanyag-kibocsátásuk pedig zéró.