A gyönyörkeresés és az elszigetelődés a Covid-háj oka

2021.09.06. 13:14

Hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon a koronavírus-járvány kitörése óta. 

A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek fel magukra 2019 óta.

Ekkora változás ilyen rövid idő alatt önmagában is aggasztó, de különösen nyugtalanító annak ismeretében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.

Stresszcsökkentő gyönyör a zabálás

A karanténtúlsúly az olyan nyilvánvaló tényezők mellett, mint amilyen például a kevesebb fizikai aktivitás és a sportolási lehetőségek korlátossága, két további alapvető okkal magyarázható – nyilatkozta a Gyógyzónának az étrend-kiegészítő szakértő. Mező Mónika tájékoztatása szerint

énképünk társas képződmény, vagyis attól függ, ahogyan mások néznek ránk. 

Ezért, ha nem mehetünk közösségbe, nem tudunk kapcsolatot létesíteni, óhatatlanul hanyatlik a motivációnk, nehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra, miközben kevésbé tartunk mértéket. Továbbá – mivel az emberi viselkedés leginkább a gyönyör kereséséről és a fájdalom kerüléséről szól – a karantén idején sokak számára az evés volt az első számú stresszcsökkentés és örömforrás is egyben.

Testmozgás híján a depresszió is kopogtat

A koronavírus-járvány negyedik hullámának küszöbén érdemes megfontolni, hogy a járvány korábbi fázisaiban inaktívabb életmódra váltók 62 százalékánál jelentkeztek legalább enyhe depressziós tünetek, míg a többet mozgók körében ez az érték alacsonyabb volt ugyan, de a 46 százalék így is magasnak számított. 

Azoknál, akik a korlátozások ellenére nem változtattak testmozgási szokásaikon, a depresszió tünetei kevésbé jelentek meg, mint azoknál, akik növelték, vagy csökkentették a testmozgás mértékét.