Kell a hely Demeter Szilárdnak, a Kobuci is bajba kerülhet

2021.09.14. 09:39

Ultimátumot kapott a kormánytól az óbudai önkormányzat amiatt az összművészeti központ miatt, amelynek a fejlesztését Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója irányítja. Ennek értelmében az Óbudai Múzeumot biztos elköltöztetnék a jelenlegi helyéről, de a Kobuci Kert is hasonló sorsra juthat.

Az önkormányzat a Népszava szerint öt napot kapott arra, hogy reagáljon a kormány nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ultimátumára,

amely szerint határozatlan időre át kellene adniuk a kerület főterén álló Zichy-kastély területének felét a Petőfi Irodalmi Ügynökségnek. 

Kiss László, a kerület DK-s polgármestere szerint azt nem közölték, hogy a 7319 négyzetmétert érintő használati jog átadásáért cserébe milyen épületet kap a kerület, és hogy hol tudnak majd tovább funkcionálni a kerületnek azok a hivatalai, amelyek jelenleg itt működnek.

Ugyanez igaz az Óbudai Múzeumra, az Észak-budai Tankerületi Központra, a Kobuci Kertre, a Hello Woodra, a Térszínházra és a Kassák Lajos Múzeumra is, amelyek szintén a műemlék épületben működnek.

Ráadásul a szerződés aláírása után egy hónappal már birtokba is kellene adni az épületet, vagyis idejük sem lenne új helyet találni. Kiss László leszögezte,

nem kívánnak lemondani az épület használati jogáról. 

A kormány idén márciusban rendelkezett arról, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség megkaphatja a Zichy-kastélyt és Hajógyári-sziget jelentős részét, ahol ugyancsak több műemlék épület található. Az ingyenes átadásról szóló döntést az Országgyűlés azóta törvényben is szentesítette.