Hiába betegszik meg tanár vagy diák, ha elérhető az oltás, nincs többé digitális oktatás

2021.09.15. 07:12

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta, hogy egyes osztályok vagy intézmények digitális munkarendre álljanak át azokon az évfolyamokon, amelyeken már a diákok számára is elérhető a védőoltás − írja a Népszava az iskolákhoz eljuttatott intézkedési terv alapján. 

Ez azt jelenti, hogy hatodik osztály felett még akkor sem lehet elrendelni tanügyi intézkedéseket, ha egy vagy több tanuló és pedagógus megbetegszik. 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy ugyan hatodik osztály felett tanügyi intézkedés nincs, járványügyi még lehetséges. Mint mondta: ha egy vagy több diák megbetegszik, a Nemzeti Népegészségügyi Hivatal elrendelheti számukra a karantént. Azonban az intézkedési tervből az is kiderült, hogy azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy az elmúlt fél évben estek át a megbetegedésen, nem tekinthetők kontaktszemélyeknek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a minisztérium döntése érthetetlen. Nagy Erzsébet, a szervezet választmányi tagja úgy véli, hogy inkább szigorítani kellene az intézkedéseken, mintsem lazítani.

Bár a kormány mindent az oltásokra tett fel, ezzel még nem garantálható az iskolák biztonsága, hiszen a 12 éven aluliakat még nem lehet oltani, a koronavírus delta-variánsa pedig az oltottak között is terjedhet

− fogalmazott Nagy Erzsébet.