Mindenkit oltásra és kézmosásra szólít fel az orvosi kamara

2021.09.15. 16:05

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy – akár a nagyvilágban, úgy nálunk is – vannak megtévesztett, hangos csoportok. Sajnáljuk, hogy néhány egészségügyi dolgozó – hivatásából elvárható szakmai tudásával összeegyeztethetetlen módon – tévhiteket terjeszt – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében.

Mint írják, az erősödő negyedik hullám mellett közös felelősségünk, hogy az egyéni és közösségi óvintézkedéseket betartva megfékezzük a koronavírus terjedését:

A Magyar Orvosi Kamara továbbra is kiáll a járvány veszélyes valóságának ismertetése és az egyéni és közösségi védekezés fontosságának hirdetése mellett. Védje saját magát és embertársait azzal, hogy kéri az oltást, maszkot hord, távolságot tart, rendszeresen kezet mos! Ha megfertőződött, maradjon otthon, tünetei súlyosbodása esetén pedig időben kérjen segítséget.

A közleményben hozzáteszik, az oltás jelenleg a leghatékonyabb eszköz a járvány megfékezésére. A vakcinák megtanítják az immunrendszerünket, hogy megvédjen minket egy fertőző betegséggel szemben. Ha egy közösségben elegendően immunisak egy fertőző betegséggel szemben, akkor csökken a kór továbbterjedése.

A magyarországi hatályos egészségügyi törvény előírja, hogy a közösségi érdek az egyéni jogoknál előbbre való és ugyanígy foglalt állást az állampolgári jogok biztosa is. A járványveszély pedig ilyen helyzetet teremt a világ valamennyi demokráciájában. Védjük meg magunkat, védjük meg családunkat, védjük meg embertársainkat

– zárul a MOK közleménye.

Mint megírtuk, közel egy hónap után tartott újra Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a tájékoztatót, hogy a negyedik hullám az oltásoknak köszönhetően más lesz, mint az előző három volt.

A TÁRCAVEZETŐ KÖZÖLTE, HOGY A KORMÁNY NEM KÍVÁNJA FOLYTATNI A LEZÁRÁSOK POLITIKÁJÁT.

Később azt is hozzátette: ha szükség lesz rá, akkor hoznak új intézkedéseket, és az sem kizárt, hogy tovább nőhet a védettségi igazolvány szerepe. A kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy elősegítse az idősek oltását, a 60 év felettiek között még mindig van 400 ezer oltatlan, a kampány ellenére magas a vakcinák elutasítottsága a körükben – mondta a miniszter.  • Hírek
  • Hírek