Angolul tartott beszédet Karácsony Gergely

2021.09.16. 14:30
A főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat, a CEU Demokrácia Intézete és a Political Capital által szervezett Budapest-fórum a fenntartható demokráciák építéséről című nemzetközi konferenciát nyitotta meg tizenöt perces, angol nyelven előadott beszédével. A résztvevők névsorában többek között szerepel Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, valamint Rafał Trzaskowski, Varsó polgármestere is.

Karácsony Gergely nyelvtudása hónapok óta téma a magyar sajtóban, az Oktatási Hivatal vizsgálta az ebből indult ügyet.

A főpolgármester nyitóbeszédében kiemelte,

úgy érezzük, hogy a demokráciát valamilyen veszély, esetleg többféle veszély fenyegeti. Az a tény, hogy itt vagyunk, arra utal, hogy úgy gondoljuk, nem vagyunk tehetetlenek a demokráciát fenyegető veszélyekkel szemben.

A demokráciáról alkotott ideáloknak viszont nehéz megfelelni, a demokrácia bizonyos értelemben szinte állandó válságban van, mert olyasmit ígér, amit nehéz teljesíteni. A főpolgármester a problémák közé sorolta a demokratikus társadalmakban létező szegénységet, ami nem csupán szociálpolitikai kudarc, hanem a demokrácia hitelén esett csorba.

Karácsony Gergely beszélt a klímaváltozásról is, ami azzal fenyegethet, hogy a bolygó az utánunk jövő generációk számára lényegesen rosszabb életfeltételeket biztosíthat, emberek milliói lesznek kénytelenek útnak indulni.

Új otthont keresve először a világ azon vidékeire fognak gondolni, ahol az élet viszonylag biztonságos és jó. Ez a helyzet hatalmas nyomással fog nehezedni a fejlett demokráciákra.

A főpolgármester a médiáról hangsúlyozta, hogy egyre nehezebb a független, minőségi újságírás finanszírozása, és egyre kevesebb az olyan forrás, amelyet a legtöbben jó szívvel hitelesként el tudnak fogadni. A politikai irányítás alatt álló vagy a valóságot politikai szándékok miatt elferdítőkből viszont egyre több van.

Arra is kitért a miniszterelnök nevének említése nélkül, hogy kormányon a demokrácia intézményeit saját érdekeiknek megfelelően torzítják el, a demokrácia és az autokrácia egy olyan hibridjét létrehozva, amelynek mozgása a demokráciától egyre távolabb, az autokrácia felé halad.