Több mint kétezren vonultak az első vidéki Pride-on

2021.09.18. 16:42 Módosítva: 2021.09.18. 17:42
Lezajlott az első vidéki melegfelvonulás Magyarországon, az eseményen több mint kétezren vettek rész. A felszólalók a kormányt és az ellenzéket is kritikával illették. A pécsi Pride-al párhuzamosan ellentüntetés is volt a városban.

Lezajlott az első vidéki melegfelvonulás Magyarországon, amelyet Pécsen tartottak meg. Az eseményre már január óta gyűjtöttek a fővárosi melegfelvonulás szervezői. A rendezvényt a Diverse Youth Network (DYN) szervezte, melynek mottója: „Bárhol Szabad”.

A felvonulást az egyhetes Freedom of my Identity Emberi Jogi Fesztivál előzte meg.

Már délután három órakor gyülekeztek az emberek a Kossuth téren, ahonnan délután négykor kezdett el vonulni a tömeg. A PécsMa.hu szerint a felvonuláson mintegy 1200−1300 ember gyűlt össze a Kossuth téren. A menet a Szent István térre érkezve 2000−2500 felvonulóval érkezett meg, ezzel szemben az ellentüntetők száma mindössze 130-ra volt tehető.

Kezdődik a Pécs Pride!!! Több, mint ezer fő várakozik a már most gyülekezőnél, hatalmas élmény itt lenni Magyarország első vidéki Pride-ján

− osztotta meg közösségi oldalán a Budapest Pride.

A szervezők közösségi oldaláról kiderült, hogy szoros az együttműködés a rendvédelmi szervekkel, és több mint száz önkéntes és kamerás jogi megfigyelő dolgozik a részvevők biztonságáért.

A tömeg a Szent István térre ment, ahol beszédeket és pikniket tartanak majd. A felvonulás hivatalosan este nyolckor ér véget, ami után este kilenckor egy Freedom Party-t is rendeznek. 

Az eseményről már Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje is bejelentkezett közösségi oldalán. A videón a háttérben Cseh Katalin és egy Meseország mindenkié plakát is feltűnt.

Azért jöttünk el, mert minden magyar egyelő, és nem szeretnénk, hogy bárkit is azért kirekesszünk, mert másképp szeret, mint a többség

− fogalmazott a politikus, aki elmondta álláspontját, miszerint Magyarországon is engedélyezni kellene a melegházasságot. 

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a XXI. századot sok színnel festjük

− tette hozzá Fekete-Győr András, aki elmondta, hogy nagyon sokan elmentek az eseményre.

A Momentum uniós képviselője, Cseh Katalin is részt vett az eseményen, ez a párt miniszterelnök-jelöltjének videójából is kiderült. A politikus közösségi oldalán már két bejegyzést is posztolt Pécsről. Egyikben azt írja: 

Számunkra a sokszínűség érték, amit védelmeznünk kell. Kiállunk az elfogadás és az LMBTQ+ közösség tagjai mellett és fellépünk a gyűlölet ellen.

Egy másik bejegyzésből az is kiderült, hogy a pécsi Pride-on több „kormányválltáskát” is kiosztottak. Fekete-Győr András és Cseh Katalin szombat reggel még az előválasztás helyszínein voltak, amely a kezdés után néhány órával már le is állt. A szavazás csak hétfő reggel folytatódik majd.

Ellentüntetés

A helyi sajtó értesülései szerint az eseményen mintegy 130 ellentüntető is részt vett. Erről Hoppál Péter országgyűlési képviselő tett közzé bejegyzést, melyben leírja, hogy egy békés polgári naggyűlésen tiltakoztak a felvonulás ellen.

Békés polgári nagygyűlésen tiltakoztunk ma Pécs főterén a provokáció, az erőszakos LMBTQ-propaganda és a Pécs Pride ellen. Pécsett is kiállunk a gyermekvédelmi törvény mellett, nemet mondunk az iskolai és óvodai LMBTQ-érzékenyítésre, és megvédjük a magyar családokat

− olvasható a bejegyzésben.

Steiner Kristóf mondta az első beszédet

Steiner Kristóf szólalt fel elsőként a felvonulás után, aki beszédében hangsúlyozta, hogy el kell szakadni attól, hogy mindent Budapesten rendezzenek.

Mindegy, hogy ti honnan jöttetek, hol laktok. Fontos mérföldkő, hogy itt vagytok, és kiálltok az LMBTQ emberek mellett

− fogalmazott a színész, aki szerint fontos, hogy az ott jelenlévő emberek összefogjanak, mert csak így tudnak felépíteni egy jobb országot és egy jobb világot. Steiner Kristóf ezen túl mesélt az első szerelméről is.

Pál Marci édesanyja, Pálné Kovács Ilona is beszédet mondott az első pécsi Pride-on. Elmondta, hogy fia esküvőjén nem csak egy fiatal párt, hanem a szabadságot is ünnepelték. Úgy véli, a Pride manapság Magyarországon a francia forradalom már-már elcsépelt jelszavait idézi:

Szabadság! Egyenlőség! Testvériség!

Az édesanya beszédében egyenként elmagyarázta, mit jelentek ezek a szavak az LMBTQ+ közösség számára, és mintegy jelmondatként, többször kiemelte: a család az család. Mint mondta, azért vesz részt az eseményen, hogy a fia érezhesse, hogy nincs egyedül, és támogatja őt.

A Budapest Pride két szervezője is felállt a színpadra, ők rögtön az első mondatokban hangsúlyozták, hogy akik rész vesznek az eseményen, azok történelmet írtak. Mint mondták, a Pécs Pride erőt ad azoknak az embereknek, akik úgy vélik, nincs helyük az LMBTQ embereknek vidéken. A két aktivista mindenkit arra buzdított, hogy legyenek aktívak és menjenek el szavazni az előválasztáson, ahol szavazzanak olyan jelöltre, aki támogatja az LMBTQ közösséget.

Hiszem, hogy a buziknak varázserejük van

− ezt Farkas László, egy berlini LMBTQ aktivista emelte ki beszédében, aki szerint Magyarországon transzfóbia van. Szerinte a Pécs Pride egy építő esemény, ami megmutatja, hogy a gyűlölet felett győzedelmeskedik a tolerancia.

Perintfalvi Rita, progresszív teológus is szót kapott a Pride-on, aki szerint a kormány döntései ellen épp egy keresztény embernek kell felszólalnia, ezért nem furcsa, hogy ő is jelen van az eseményen.

Nem hisszük el, hogy nem vagyunk jó keresztények akkor, ha nem vagyunk homofóbok

− fogalmazott a teológus, aki Orbán Viktor pénteki rádióinterjújából is idézett. Szerinte a miniszterelnök teljesen félreértelmezi Ferenc pápa szavait. Mint mondta, az egyházfő „felszabadítás teológus”, ez pedig azt jelenti, hogy elfogadja az LMBTQ közösséget. Szerinte a pápa nem arról beszélt, hogy ezeket az embereket pedofil bűnözők szintjén kell kezelni, ahogyan ezt ma a kormány teszi.

Orbán Viktor, figyelj oda

− hangsúlyozta. A kormány mellett azonban kritikával illette azokat az ellenzéki politikusokat is, főként azokat, akik csak azért toleránsak az LMBTQ közösséggel, hogy még több támogatót gyűjtsön a választásokig.

Gyávák vagytok, és egy ilyen gyáva ellenzék nem fogja tudni leváltani a diktatúrát

− üzente az ellenzéki politikusoknak.

(Borítókép: Pécs Pride Felvonulás 2021. szeptember 18-án. Fotó: Budapest Pride, Facebook-oldal)