Több budai ingatlant is megkaphat az SZFE alapítványa

2021.09.22. 21:08

A Színház– és Filmművészeti egyetem alapítványának adnák át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet I.kerületi, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum XII. kerületi ingatlanát egy beépítetlen telekkel együtt egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat szerint, amennyiben a parlament megszavazza a módosítást. 

A miniszterelnök-helyettes egyes közjogi törvények módosításáról címmel nyújtott be  módosító csomagot a parlamentnek. A törvényjavaslatból – amely kedden került fel a parlament honlapjára – az derült ki, hogy az egyik módosítás az SZFE-nek juttatott vagyonelemeket bővítené ki három budai ingatlannal – írja a napi.hu

Így az egyetem alapítványához kerül „közfeladatai ellátásának elősegítése céljából” az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), az OSZMI kiállítóhelyeként működő Bajor Gizi Színészmúzeum, valamint még egy külön helyrajzi számon lévő, beépítetlen terület. 

Az alapítvány az ingatlanok tulajdonjogát a fennálló terhekkel együtt szerzi meg.

A törvénytervezetből az is kiderült, hogy az alapítvány a Bajor Gizi Színészmúzeum kivételével a másik két ingatlant - a színészmúzeum melletti beépítetlen területet és az az OSZMI épületét - akár el is adhatja, így akkor a bevételt az „alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani", továbbá a működési költségek finanszírozására nem használhatja fel – írják. 

Az SZFE-n 2020-ban indult tiltakozássorozat: a diákok és tanárok az ellen demonstráltak, hogy szerintük a modellváltáskor az Orbán-kormány érdemi párbeszéd nélkül adta egy Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium kezébe a felsőoktatási intézmény sorsát.

A távozó diákok és oktatók később FreeSZFE néven létrehoztak egy saját képzést önálló oktatási struktúrával és szabályrendszerrel. 

Mint megírtuk, a most szeptemberben kezdődő tanévben 41 hallgató nem tanul tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), ezzel pedig a felsőoktatási intézmény jelenlegi filmes képzéséből az alapszakos osztályok hallgatói közül 

  • a gyártásszervező szakos osztályban 6-ból 5 hallgató,
  • a filmrendező szakos osztályban 5-ből 5 hallgató,
  • a vágó szakos osztályban 6-ból 6 hallgató,
  • az operatőr osztályban 6-ból 6 hallgató,
  • a filmforgatókönyv-író osztályban 6-ból 6 hallgató

szüntette meg a jogviszonyát az egyetemmel. A mesterszakos osztályokban is hasonló helyzet alakult ki,

  • a filmrendezőosztályban 7-ből 7 hallgató,
  • az operatőrosztályban 7-ből 6 hallgató.

Augusztus közepén a Színház- és Filmművészeti Egyetem erre reagálva közleményében azt írta, nagy szomorúsággal veszi tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül olyan tanfolyamba „édesgeti” az intézmény diákjait, amely nem rendelkezik felsőoktatási akkreditációval, és államilag elismert diplomát sem jogosult kiadni.

A távozó diákok közül többen is a Bécsi Filmintézetben folytatják tanulmányaikat.   • Hírek
  • Hírek