A pécsi polgármester kiment a testületi ülésről a Pride miatti uszításra hivatkozva

2021.09.23. 08:08
A pécsi önkormányzati testület ellenzéki része, élén a polgármesterrel kivonult a szerdai testületi ülésről, mert a kormánypártiak vitát kezdeményeztek a pécsi Pride miatti lezárásokról és a vendéglátósoknak okozott bevételkiesésről.

Az első vidéken tartott Pride hullámai elérték a városi közgyűlést. Az ATV online felületén csütörtök reggel közzétett riportból kiderül, hogy a pécsi, ellenzéki vezetésű önkormányzat többségi ellenzéki képviselőcsoportja kivonult a szombati felvonulásról tartott vitáról. A kormánypárti tagok azért kezdeményezték a vitát, mert szerintük aránytalanul nagy lezárásokkal járt. A pécsi Pride-ot frissülő cikkben követtük az Indexen. 

Az Összefogás Pécsért–KDNP-frakció egyik képviselője, Kővári János a televíziónak elmondta, a belvárosban kárt szenvedett vendéglátósok kárigényeinek megállapítására szerettek volna felállítani egy vizsgálóbizottságot, és azt is szerették volna átbeszélni, milyen problémákat okozott a Pride, s ezeket hogyan lehet a jövőben elkerülni, mielőtt a rendőrség engedélyt ad a rendezvényre.

Ennek nyomán döntött úgy Péterffy Attila polgármester, majd a többi ellenzéki képviselő, hogy elhagyja az önkormányzati üléstermet.

Azt gondolom, hogy a pécsiek a múlt hétvégi felvonulásról elmondták a véleményüket. Civil szerveződésként tekintenek annak a felvonulásnak a lényegére, és nem kérnek a politikai hajcihőből. Én most – bármilyen meglepetés vagy nem meglepetés – ugyanezt a határozott álláspontot fogom kifejezni, én nem vagyok hajlandó ebben az öncélú, politikai ámokfutásban részt venni, így most itt hagyom önöket

– fogalmazott Péterffy, majd felállt és kiment. Nyomában pedig a többi ellenzéki politikus is.

A napirend tárgyalását ezután nélkülük vitték tovább a kormánypárti képviselők, a Pécs Jövője frakciószövetség pedig egy közleményt adott ki, melyet a polgármester is közzétett Facebook-oldalán.

Ebben elhatárolódnak Kővári János „ámokfutásától”. A dokumentumban a többi között az áll, hogy a frakciószövetség mélységesen elítéli az uszítás, a provokáció minden formáját. A városvezetés a Pride előtt közvélemény-kutatást végzett, s a kutatás egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a pécsiek szerint a politikának semmi keresnivalója nincs egy ilyen civil rendezvényen.

Ha pedig a pécsi közösség nagy része szerint egy ilyen rendezvényhez nincs köze a politikának, akkor ezt el kell fogadnunk. […] Köszönet illeti a pécsiek közösségét azért is, amiért a rendezvényt megelőző kitartó politikai hecckampány, hergelés és provokáció láthatóan nem ért célba náluk. A felvonulásról és az ellentüntetésekről készült híradások tanulságait levonva továbbra is az a meggyőződésünk, hogy ez ma egy civil ügy

– szól a közlemény, melyben a frakciószövetség köszönetet mond azoknak, akik részt vettek a Pride-on, akik türelemmel volt a korlátozások miatt, illetve a biztosítást végző rendőröknek.

A pécsi Pride-nak más utózöngéje is volt: a Mi Hazánk Mozgalom feljelentést tett a pécsi Pride szervezői és néhány, a vonuláson részt vevő szülő ellen, mert a rendezvényen gyerekek is voltak, márpedig ez szerintük a gyermekvédelmi törvény alapján bűncselekmény.   • Hírek
  • Bankszámla