A Velencei-tó vízpótlására készül a Vízügyi Igazgatóság

2021.09.23. 22:03

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkezdte a Velencei-tó vízpótlásának előkészületeit, a folyamat több hónapba telhet. 

A szakértők többsége szerint a közelmúltban történt halpusztulások miatt szükség van a Velencei-tó vízpótlására, mivel a természeti katasztrófában az alacsony vízszint is szerepet játszott. Az, hogy a vizet pótolnák, már korábban is felmerült, de konkrét lépéseket eddig nem tettek. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta, hogy megkezdték az előkészületeket.

Első lépésként a Zámolyi-víztározó 1,5 millió köbméternyi vizét fogják leengedni, és ezt egyelőre a Pátkai-víztározóba folyatják át

– mondta szóvivő.  Eközben a Magyar Országos Horgász Szövetség mentesíti a halaktól Zámolyi-víztározót.

Azt viszont még nem tudni, hogy mikor és mennyi víz kerülhet a tóba. A szóvivő azt mondta, hogy ez egy hosszú folyamat lesz, amely az időjárástól és a csapadék mennyiségétől is függ.

A két víztározót egyébként eredetileg is a hullámzó vízállású tó vízpótlására létesítették, de időközben halgazdálkodás is indult. Mára úgy tűnik, hogy a két víztározó még önmagában nem lesz elég a tó kellő mértékű feltöltéséhez, ez ugyanis csak 4 centiméterrel növelné meg a jelenlegi, 70 centiméter körüli vízállást – ami alig 7 centiméterrel haladja meg a valaha mért legalacsonyabb vízállást.  • Tippek
  • Bankszámla