Fogy a levegő, a DK és a Jobbik is kihátrált Tóth Csaba mögül

BP-7477
2021.09.25. 10:44

A DK tavasszal írásbeli szerződést kötött Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjával egy sor szocialista–párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról,

például Hiller István vagy Szabó Tímea mellett Tóth Csaba zuglói jelölt támogatása is a szerződés része volt az MSZP–Párbeszéd kérésének megfelelően

– firtatja közleményében az ellenzéki párt azután, hogy Karácsony Gergely a tegnapi miniszterelnök-jelölti vitán kijelentette, ha zuglói lenne, már nem Tóth Csabára szavazna a gyártelep ügye miatt. A főpolgármester arról viszont nem beszélt, hogy ez a magánvéleménye, vagy a mögötte álló pártszövetség, az MSZP–Párbeszéd is megvonja-e támogatását a szocialista politikustól.

Az MSZP-nél és a Párbeszédnél is érdeklődtünk, hogy Karácsony Gergely állásfoglalása azt jelenti-e, hogy ők sem támogatják Tóth Csabát Zuglóban. A Párbeszédtől rövid, de egyértelmű reakciót kaptunk: igen.

Jakab Péter sem támogatja Tóth Csabát:

Jakab Péter nem véletlenül indított etikai vizsgálatot Tóth Csabával szemben, amely csak azért bukott el, mert az MSZP, Párbeszéd és LMP delegáltjai nem szavazták azt meg. Azzal, hogy Karácsony Gergely felülbírálta saját delegáltja döntését, világossá vált, hogy Tóth Csaba nem felel meg az előválasztás szellemiségének, így őt a továbbiakban Jakab Péter nem támogatja.

Az MSZP így fogalmazott kérdésünkre:

Tóth Csaba az MSZP, Párbeszéd, DK, Jobbik jelöltje, minden más kérdésben a választók döntenek.

Információink szerint az Országos Előválasztási Bizottságnál hivatalosan még egyik párt sem jelezte, hogy megvonja a támogatását Tóth Csabától.

A DK hivatalos tájékoztatást kér

A DK szavatartó politikai közösség és megbízható szövetséges, egyoldalúan szerződést nem szokásunk felmondani. Amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan tájékoztatja a DK-t arról, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének, és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól Tóth Csaba támogatását, a DK természetesen azonnal eleget tesz ennek a kérésnek. Mert a megkötött szerződés szerint ez a normális eljárás – olvasható a DK reakciójában. A párt azt is leszögezi, hogy Tóth Csaba eredetileg Karácsony Gergely és az MSZP jelöltje volt Zuglóban, nem a DK-é, ha ez a jelölés megszűnik, akkor automatikusan megvonják a támogatást Tóthtól.

A Jobbik logója is Tóth Csaba mellett szerepelt az előválasztáson, de korábban Jakab Péter kezdeményezett vizsgálatot a kérdéses ügyben, ami végül nem kapott többséget.

Frissítés: A DK is kihátrált

Karácsony Gergelytől hivatalos választ nem kaptunk, hallgatását beleegyezésnek tekintjük. Így a DK támogatását a mai napon megvonjuk Tóth Csabától, aki ezután már nem hivatkozhat a DK-ra, mint támogató szervezetre

– olvasható a párt friss közleményében.

Donáth Anna: Győzött az igazság, Tóth Csaba elbukott

A Momentum EP-képviselője Facebookon reagált a Tóth Csaba körül kialakult helyzetre. A politikus szerint nem csak arról szól az előválasztás, hogy kiválasszák a jelölteket, hanem arról is, hogy végre ne csak beszéljenek az elszámoltatásról, hanem tegyenek is érte.

Tegyünk azért, hogy megtisztítsuk az ellenzék oldalát, mert csak egy tisztességes együttműködésnek van esélye a korrupt kormánypártokkal szemben. Ezért kellett nekünk momentumosoknak, mindenkivel szemben, kezdetben teljes ellenszélben, a végsőkig kitartanunk Hadházy Ákos mellett. Először minden előválasztáson résztvevő párt felsorakozott ellenünk: a Kétfarkú Kutyapárt kivételével minden egyes ellenzéki párt az MSZP-s Tóth Csabát támogatta. A DK is. A Jobbik is. A Párbeszéd is. Az LMP is. Végül azonban győzött az igazság: egyik napról a másikra összeomlott Tóth Csaba támogatottsága.

Sajtóértesülések szerint Tóth Csaba nem kíván visszalépni az előválasztástól.

(Borítókép: Karácsony Gergely a tegnapi miniszterelnök-jelölti vitán. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)