Elítélték a megvesztegetett szekszárdi hivatalnokot

2021.09.28. 18:37

Hivatali vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Járásbíróság nem jogerősen a szekszárdi honosítási ügy vádlottjait – adta hírül az MTI.

Egy, a bűncselekmény elkövetésének idején kormánytisztviselőként dolgozó szekszárdi nő és egy budapesti ügyvédjelölt megállapodtak, hogy magyarul nem beszélő külföldieket segítenek hozzá magyar állampolgársághoz. Az ügyvédjelölt előkészítette a külföldi állampolgárok kérelmét, és fejenként 100 ezer forintot ajánlott a tisztviselőnek, hogy valótlanul igazolja magyar nyelvtudásukat.

Az orosz és ukrán jogsegélyszolgálat miatt hosszúra nyúlt eljárásban mindhárom vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését. A volt kormánytisztviselőt a bíróság hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönre, 400 ezer forint pénzbüntetésre és csaknem hárommillió forint vagyonelkobzásra, a másodrendű vádlottat hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt szintén két év, öt évre felfüggesztett börtönre és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A bűnsegédként elítélt harmadrendű vádlott büntetése egy év négy hónap börtön, két évre felfüggesztve.

A vádlottak elfogadták az ítéletet, az ügyész súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést kért – közölte a bíróság.