Ma este zárják az urnákat az előválasztáson, több mint 570 ezren szavaztak

2021.09.28. 07:45

Ma este 20 órakor ér véget az előválasztás meghosszabbított első fordulója, de az Országos Előválasztási Bizottság engedélyezi, hogy a 20 órakor sorban álló személyek még leadhassák a szavazatukat – olvasható az OEVB közleményében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a sátraknál a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölik, hogy kik azok a személyek, akik még voksolhatnak.

Az online szavazásnál a regisztráció megkezdésére 20 óráig van lehetőség, de 20:15-ig be kell fejezni azt. Akiknek 20:15-kor van sikeres regisztrációja, azok sorban állónak minősülnek, az online akkor zárul, amikor az utolsó választópolgár is leadta a szavazatát.

2021. szeptember 27-én, hétfőn az alábbiak szerint alakult a részvétel:

  • sátorban megjelent: 34 421 szavazó,
  • interneten keresztül adta le szavazatát: 23 124 szavazó.

Ezzel az összrészvétel átlépte az 570 ezret. Korábban egy kutatóintézet becslése alapján arról írtunk, hogy az ötszázezres részvétel már sikernek nevezhető.

Csúszhat a második forduló

Ha az első körben egyik miniszterelnök-jelöltnek sem sikerül átlépnie az 50 százalékos szavazatarányt, második fordulót tartanak, ahova három aspiráns juthat be.

Az eredeti tervek szerint ezt október 4–10. között bonyolítják le, de a Népszava úgy értesült, hogy a szavazólapok nyomtatása és az informatikai rendszer áthangolása miatt 2–7 nappal elhalaszthatják a második forduló kezdetét.