Pedagógusbér-emelés és családi adó-visszatérítés is lesz jövőre

DBZOL20210821018
2021.09.29. 15:32
Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón elsősorban a gazdasági helyzetről számolt be, de szó esett az oroszokkal kötött gázszerződésről is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy

az időközi adatok alapján a kormány meg tudja állapítani: olyan forgatókönyv nem lehetséges, hogy az idei gazdasági növekedés ne érje el az 5,5 százalékot.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy akár 7,5 százalékos is lehet a növekedés.

Az 5,5 százalékos növekedéshez kötött családi adó-visszatérítés ezzel teljesül 2022-ben, ennek néhány technikai részletét is tisztázták. Akik 2021-ben akár csak egyetlen napig is jogosultak voltak valamilyen családi kedvezményre, iskoláztatásra, nevelési ellátásra vagy egyéb támogatásra, jogosultak a 2021-ben befizetett szja visszatérítésére az átlagbér szintjéig.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a katás vállalkozók a tételesen befizetett adó 25 százalékának visszafizetésére jogosultak, az érintetti kör itt is ugyanaz.

Megállapodás a Gazprommal

Az új gázszerződést tíz plusz öt évre kötötték, Gulyás Gergely szerint ez hosszú távra biztosítja a rezsicsökkentést és az ország gázellátását. A szerződés sokkal kedvezőbb, mint az 1995-ös. Az egyik legalacsonyabb gázárat fizetjük a fűtőanyagért az Európai Unióban, a fogyasztók az európai átlag negyven százalékáért jutnak hozzá az energiahordozóhoz.

Évente 4,5 milliárd köbméter érkezik két különböző irányból, 3,5 milliárd köbméter délről, Szerbia felől, egymilliárd köbméter Ausztria felől.

Gulyás Gergely béremelésekről, a helyreállítási alapról és a fiatalok átoltottságáról is beszélt.

  • Nincs megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, de folyamatosak a tárgyalások.
  • Januárban lesz pedagógusbér-emelés, és a közmunkásbérek emelését is tervezik, de arról egyelőre nincs információ, hogy mekkora mértékű lehet.
  • Orbán Viktor azért nem találkozik a Magyarországra érkező jogállamisági delegációval, mert fontosabb dolga van.
  • Támogatják Szabó Tímea javaslatát, amely alapján egy napon lehetne országgyűlési választásokat és népszavazást tartani. A kormány gyermekvédelmi referenduma mellett a Nemzeti Választási Bizottságnál zöld utat kapott a Karácsony Gergely által kezdeményezett Fudan-népszavazás és az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról szóló kérdés.
  • A 12–19 év közöttiek oltottsági aránya ötven százalék felett van, a pedagógusoké a 85 százalékot is átlépte, ezért Szentkirályi Alexandra szerint nem lesz szükség az iskolák bezárására.

A Kormányinfóról percről percre tudósítottunk, az elhangzottakról itt olvashat részletesen.

(Borítókép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)