Karácsony Gergely fontos bejelentésre készül

2021.10.02. 17:24

Vasárnap délelőtt nagyrendezvényt tart Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje – tájékoztatta szerkesztőségünket a Párbeszéd Magyarországért sajtóosztálya. Az esemény az Elindult a változás! címet viseli.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom előválasztási miniszterelnök-jelöltje pénteken jelentette be, hogy összefog Karácsony Gergellyel az előválasztás második fordulójában, hogy együttesen győzzék le az első fordulóban nyertes Dobrev Klárát, a DK jelöltjét. A részletekről még nem állapodtak meg, de nyilvánvalóvá tették, hogy megegyezés esetén készek egymás javára visszalépni, valamint hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként erősítik egymást.

A bejelentésre a miniszterelnök-jelölti versenyből már kiesett Jakab Péter úgy reagált, hogy szerinte egy ilyen együttműködést akkor tud támogatni, ha a cél a szavazótábor kiszélesítése, de ha a szövetség azért jön létre, hogy a harmadik jelöltet együttesen legyőzzék, azzal már nem tud egyetérteni.

Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni? Mi lenne, ha nem egymás ellen fognánk össze, hanem Orbán ellen? Mi lenne, ha nem árkot ásnánk a szavazótáboraink közé, hanem egyesítenénk őket? Megmondom, mi lenne. Győznénk. Nem csak mi, hanem a nemzet. Ne játsszátok el az esélyt

– írta bejegyzésében a Jobbik elnöke.

A DK alelnöke és kampányfőnöke, Molnár Csaba szintén bírálta Dobrev Klára ellenfeleinek tervezett együttműködését. Ha ugyanis Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter alakíthatna a későbbiekben kormányt választási győzelem esetén, akkor az eddig nyilvánosságot kapott elképzeléseik Molnár Csaba szerint felrúgnák a legalapvetőbb parlamenti demokratikus alapszabályt. Dobrev Klára ezzel szemben be fogja tartani a koalíciós kormányzás demokratikus alapelvét – jelentette ki.

Fekete-Győr András, az előválasztás első fordulójában alulmaradt miniszterelnök-jelölt viszont Jakab Péter álláspontját vitatja, aki szerinte éppen Dobrev Klárát próbálja meg győzelemhez segíteni. A Momentum vezetője nem ért egyet Jakab Péter nyilatkozatával, amely szerint ha az előválasztás második fordulójába jutott két jelölt, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szövetséget köt, „csökken a kormányváltás esélye”. Úgy látja, hogy a következő fordulóban arról kell dönteni, hogy kinek van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort 2022-ben, ki tudja megszólítani a bizonytalan szavazókat.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője úgy látja: Karácsony Gergelynek több esélye van a második fordulóban Dobrev Kláránál, mert a Demokratikus Koalíció jelöltjének táborát nagyon nehéz lesz bővíteni, előbbiét viszont több irányból is meg lehet támogatni. A szakértő szerint egyik továbbjutó jelölt sem játszotta még ki minden lapját, így az előválasztás folytatásában több meglepetés sem elképzelhetetlen.