Ha jó időt várt hétvégére, van egy rossz hírünk

2021.10.06. 17:07

Csütörtökön reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, akkor is csak az ország északkeleti harmadában és a keleti határszélen vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Középen és a Dunántúlon sokfelé várható eső, zápor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet az MTI ismertetett. Csütörtökön a nap folyamán a csapadék egyre inkább a délnyugati, nyugati tájakra szorul vissza, ahol összességében kiadós mennyiségre van kilátás. Ezzel szemben a legkeletibb tájakon kicsi a csapadék esélye.

Szerdán az Alpokalján az északi, másutt délkeleti, keleti szél lesz a jellemző. Csütörtökre viszont már mindenhol északkeleti, keleti szél várható. A légmozgás többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 12 és 20 fok között valószínű.

Hét megyére adott ki figyelmeztetést az ország nyugati részére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legnagyobb veszély Zala megyét fenyegeti, ahol másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

Pénteken délen túlnyomóan borult idő várható, északon, északkeleten azonban szakadozottabb, vékonyabb lesz a felhőtakaró. Késő délután észak felől határozottan csökken a felhőzet. Délen egyre inkább gyengülő intenzitású esőre számíthatunk. Az északkeleti, keleti szelet többfelé élénk, néhol erős lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű, a tartósan csapadékos tájakon lesz hidegebb, északkeleten melegebb.

Szombatra fordulva folytatódik a felhőzet csökkenése, a szélvédett részeken pára, foltokban köd is képződhet. Napközben a déli megyékben számíthatunk továbbra is a több felhőre, másutt gyengén felhős, napos idő várható. Délutántól kelet felől felhősödés kezdődik. A felhősebb déli, délkeleti tájakon elvétve lehet szemerkélő eső, majd a délutáni óráktól megnövekszik a csapadékhajlam. Az északkeleti, északi szelet többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik.

A hőmérséklet hajnalban általában 4 és 9 fok között alakul, de a derült, szélcsendes helyeken ennél jóval hidegebb is lehet. Délután 11 és 16 fok közötti maximumot mérhetünk.

Vasárnap általában közepesen és erősen felhős időre számíthatunk. Az északkeleti országrészt leszámítva szórványos jelleggel valószínű eső, zápor kialakulása. Az északkeleti szelet élénk, néhol erős lökések is kísérhetik.

A hőmérséklet hajnalban általában 5 és 10 fok között várható, de a gyengébben felhős tájakon jóval hidegebb is lehet. A csúcsérték 10 és 16 fok között alakul.