Túlment az autópálya-kihajtón, a forgalommal szemben közlekedve távozott

2021.10.06. 12:29

Az M1-es komáromi szakaszán múlt szerda délután rögzítette a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája azt az esetet, amikor egy személyautó az autópálya felhajtóján a menetiránnyal szemben hajtott ki az útról. 

A felvételen jól látszik, hogy a sofőr a kijáratnál hezitált, lehajtson-e a pályáról, és mire eldöntötte, már túl is haladt rajta. Ekkor választotta a korrekció meglehetősen veszélyes módját, hogy a forgalommal szemben hagyja el az M1-est. Noha minden forgalomtechnikai jelzés (záróvonal, forgalom elől elzárt terület) és maga a felhajtóág vonalvezetése is úgy van kialakítva, hogy az autósok ne használják azt ilyen módon, a renitens vezetőnek ez nem jelentett gondot. 

Ez a manőver azért különösen veszélyes, mert aki a felhajtóágon szabályosan közlekedik, az igyekszik minél hamarabb felvenni a tempót, hogy be tudjon sorolni a pályára, vagyis jóval gyorsabban halad annál, hogy el tudjon kerülni egy ütközést a váratlanul felbukkanó szembejövő járművel.

Szerencsére ezúttal baleset nem történt, de pont az ilyen esetek miatt kéri a közútkezelő az autósokat, hogy tartsák be a menetirányt, és ha eltévesztenek egy fel- vagy lehajtóágat, ne essenek pánikba, mivel rövid időn belül lesz lehetőségük szabályosan és biztonságosan visszafordulni.