Márki-Zay Péter: A számok alapján nem nekem kell visszalépni

2021.10.06. 09:41

Az előválasztás második fordulójába Dobrev Klára mellett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott be, a két polgármester politikai szövetséget kötött, és arra kérték az Országos Előválasztási Bizottságot, hogy egymás mellett szerepelhessen a nevük a szavazólapon – ezt elutasították a delegáltak.

A szavazólapokon így Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter neve is ott lesz, de a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje többször is hangsúlyozta, hogy kész elrántani az utolsó pillanatban a kormányt, és visszalépni Karácsony javára. Ha ezt szombat délig megteszi, akkor filctollal fogják lehúzni a nevét az összes szavazólapról.

Közben megjelent a Medián közvélemény-kutatása, amely azt mutatja, hogy Dobrev Klára 37 százalékkal a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt a szavazni szándékozók körében, őt Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely 24 százalékkal követi.

Ezen számok alapján nem nekem kell visszalépni, de ezt közösen kell megbeszélni

– mondta az ATV-n Márki-Zay Péter.

Az MMM jelöltje szerint meghatározó a Medián mérése, figyelembe kell venni a döntésnél, és nem ők rendelték. Lesz saját kutatásuk is, az egyik cég, amelyet megbíztak ezzel, a Závecz Research.

A visszalépésről ma is tárgyalni fognak, holnapig döntenek; a kutatások alapján a jelenlegi jelöltek közül saját magát tartja a legesélyesebbnek Orbán Viktor ellen. Márki-Zay Péter úgy látja, hogy kizárólag ő rendelkezik kellő tartalékkal, a másik két aspiráns csak a kormányváltók harmadát tudja megszólítani, hozzá viszont naponta mennek kiábrándult fideszesek.

Már most megindult a Fidesz eróziója, ha látnak egy hiteles, vidéken is sikeres jelöltet, akkor át fognak állni.

Az előválasztás második fordulója vasárnap kezdődik.