Kivágták Tihany 250 éves fáját, mert szélesítik a bicikliutat

2021.10.06. 16:38

A tihanyi kerékpárút kiszélesítése miatt több más fa mellett kivágtak egy 250 éves nyárfát, amelyet épp tavaly jelöltek Az Év Fájának.

1633516566-temp-hodlpm-20211006-720-0-90-cr
Fotó: Az Év Fája

A fa a környék szimbóluma volt, és sokan Tihany kapujának is nevezték. A helyiek, köztük a biciklisek is nagyon kedvelték, mivel a nyári melegben menedéket nyújtott az árnyéka.

A Telexet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) arról tájékoztatta, hogy a fa kivágását nem lehetett semmiképp sem elkerülni, mivel csak ezen a nyomvonalon tudják összekötni a településeket, és más esetben sokkal több fát kellett volna kivágni ahhoz, hogy ugyanezt megvalósítsák.

A Balatoni  Bringakör megújítása érdekében a tihanyi kerékpárutat két méterről 3,3 méterre szélesítik, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés. A kivágott fákat a szükséges engedélyek birtokában vágtak ki, helyettük 18 újat ültetnek majd a közelben.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.