Az elemző szerint rombolhatja az összefogást Karácsony és Márki-Zay patthelyzete

BP-nek-2020-5
2021.10.07. 15:02
Bár sokáig úgy tűnt, hogy valamelyikük visszaléphet, végül Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is rajthoz áll az ellenzéki előválasztás második fordulójában. Ez növelheti a harmadik versenyző, Dobrev Klára esélyeit.

„Sem Karácsony Gergelynek, sem Márki-Zay Péternek nem kedvez az, hogy három induló lesz az előválasztás második fordulójában, Dobrev Klára és Orbán Viktor viszont örülhet” – mondta az Indexnek Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

Márki-Zay Péter az első fordulóban nyert egy lottóhármast, de azt hitte, vagy elhitették vele, hogy lottóötöse van. Karácsony Gergely végig tartotta magát az álláspontjához, Márki-Zay volt az, aki menet közben változtatott. A kialakult a helyzet csökkentheti a második fordulós részvételt, rombolja az ellenzéki összefogást, és a kormányzóképesség látszatát is

– fejtette ki az elemző.

Dobrev Klára csak egy rövid Facebook-posztban reagált Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyezkedésére, amiben közölte, hogy őt nem foglalkoztatja, visszalép-e valamelyik ellenfele.

Ez racionális válasz tőle, de az már érdekelné, ha Márki-Zay Péter visszalépne, mert nehéz helyzetbe kerülne. Dobrev Klára esélyeit igen, a mozgását nem befolyásolja ez, mert így is, úgy is kampányolt volna.

Pulai András nem számít újabb fordulatra a történetben, a vasárnap kezdődő második fordulóban vélhetően tényleg három induló lesz.

Ahogy beszámoltunk róla, a Publicus Intézet október 2-4. között készült közvélemény-kutatása alapján egyértelműen Karácsony Gergelynek van a legnagyobb esélye legyőzni először Dobrev Klárát, aztán Orbán Viktort.

Karácsony Gergelynek jó az integrációs képessége, Dobrev Klárának nagyobb az elutasítottsága a bizonytalanok, illetve egyes választói csoportok körében, ráadásul jobban mozgósítja a Fidesz szavazóit is. Márki-Zay Péter deficitje, hogy a baloldali szavazók egy része nem voksolna rá, és a bizonytalanok körében további bizonytalanságot kelt

– részletezte Pulai András.

Márki-Zay Péter a Medián és a Závecz Research kutatásának hatására – az ebben szereplő adatok az ő esélyességét mutatták – jelentette be, hogy nem neki kell visszalépnie.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a hét elején még politikai szövetséget kötött Hódmezővásárhelyen, a külön indulás viszont véglegesnek tűnik, a főpolgármester ma reggel szombatra vitázni hívta második fordulós ellenfeleit.

Az elemző a vitakezdeményezést racionális lépésnek tartja:

A szavazás előtt napokkal, vagy akár órákkal megérkező üzenetek is számíthatnak, olyan érzelmi hullámvasúton van az ellenzéki választói közösség.

Az előválasztás második fordulója október 10-16. között lesz, a szavazólapokon Dobrev Klárával, Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel.

(Borítókép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter 2021. szeptember 12-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)