Dobrev Klára: Nem fogunk eljutni áprilisig, ha összevész az ellenzék

2021.10.11. 20:39

Márki-Zay Péter azt ajánlotta, hogy egy közös nyilatkozatot adjunk ki, ami rögzíti, hogy támogatjuk egymást, bármi is lesz az eredmény. Kértem, hogy legyenek benne olyan mondatok, amelyek arról szólnak, hogy nem lehet mindent megtenni a második fordulóban. Végül sajnos nem jött létre a közös nyilatkozat − mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció kormányfőjelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A DK jelöltjét a műsorvezető arról a nyilatkozatról kérdezte, amiről szombathelyi rendkívüli sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is beszélt. Márki Zay-Péter szerint a közös nyilatkozat azért nem jött létre, mert Dobrev Klára bele akarta foglalni, hogy neki is ugyanakkora esélye van legyőzni Orbán Viktort 2022-ben, mint a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjének.

Dobrev Klára arra a kérdésre, hogy miért nem jött létre a nyilatkozat, azt mondta: most először érzi azt, hogy az ellenzéki pártok táborát üti meg a politika. Megemlítette Márki-Zay Péter megnyilvánulását, amelyben hazaárulónak nevezte azokat a politikusokat, akik az első fordulóban Karácsony Gergelyre szavaztak, a másodikban azonban már nem arra a jelöltre, akinek a támogatására kérte szavazóit a főpolgármester. Az MMM jelöltje utóbb bocsánatot kért a kijelentéséért, mondván, hogy fáradt volt és rosszul fogalmazott.

Tőlem nem kell bocsánatot kérni, mert a támogatókra mondta azt, hogy hazaáruló. Én nem tudok olyan fáradt lenni, hogy lehazaárulózzam az ellenzéki pártokat

− reagált a bocsánatkérésre Dobrev Klára, és azt mondta: őt is lehet kritizálni, ha mondott vagy tett valamit. Azért vagyunk politikusok, hogy vállaljuk a felelősséget a mondatainkért − tette hozzá Dobrev Klára.

Van olyan, hogy negatív kampány, meg is értem, ha ezt valaki használni akarja. De szerintem ez nem léphet át egy határt − fogalmazott a DK jelöltje. A műsorvezető kérdésére elmondta, hogy nem volt olyan, hogy a DK megzsarolta a párttagokat azzal, hogy rá szavazzanak.

Ha Péter tud ilyenről, és bizonyítani tudja, menjen el a rendőrségre, és jelentse, mert ez bűncselekmény

− mutatott rá. Dobrev Klára elismerte, hogy olyan előfordult, hogy megkereste az ellenzéki polgármestereket, és kérte, hogy őt támogassák. Szerinte ők is látják, hogy az ellenzéki összefogás az, amely képes leváltani a jelenlegi kormányt.

Az, hogy ki a miniszterelnök, van jelentősége, még akkor is, ha a koalíciós kormány nem úgy fog kinézni, mint Orbán Viktor kormánya, aki megmondja a 133 bólogató Jánosnak, hogy milyen gombot nyomjon meg

− fogalmazott Dobrev Klára, aki szerint „nem foguk eljutni áprilisig, ha összeveszik az ellenzék”.