2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Magyar katonák mennek Afrikába

2021.10.14. 18:19

Magyarország tizenkét katonát küld a Száhel-övezetbe, akik felderítő munkát végeznek majd az afrikai térségben − mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén. Hozzátette: a részletekről csak zárt ülésen számolhat be.

Benkő Tibor éves meghallgatásán elmondta, hogy a magyar katonáknak egyre több kihívással kell szembenézniük. Példaként említette a hibrid hadviselést, a terrorizmust, az illegális migrációt és az esetleges újabb járványokat.

Ezért is tartja kiemelten fontosnak a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ biológiai laboratóriumának kutatásait, ugyanis ezek segítik a felkészülést a biológiai, bakteriológiai fegyverekre.

Kiemelte, hogy magyarországi és nemzetközi kiképzéseken, gyakorlatokon is részt vettek magyar katonák, bár utóbbiból a járvány miatt kevesebb volt. Évente mintegy kétezer katona vesz részt külföldi misszióban, illetve dolgozik NATO- és EU-készenléti szolgálati beosztásban − tájékoztatott a miniszter.

Benkő Tibor megemlítette Magyarország részvételét a mali hadsereget segítő európai erők műveletében is. Részletesen ismertette a honvédelmi költségvetés növekedését és a haderőfejlesztést. Bírálta a korábbi katonai átszervezéseket, amelyek végeredménye szerinte „mindig a létszám és a védelmi képességek csökkentése volt”.

A honvédelmi miniszter ismertette a honvédelmi és haderőfejlesztési program főbb elemeit, köztük a haditechnikai eszközök beszerzését és a hazafias honvédelmi nevelést. Elmondta: egyre több intézmény csatlakozik a középiskolai rendszerű honvédkadétprogramhoz.

A haderőfejlesztési program időarányosan halad, a kiberfenyegetést kiemelten kezelik: szereztek be eszközöket, ezért hozták létre a kibervédelmi akadémiát − hangzott el Benkő Tibor éves meghallgatásán.

Harangozó Tamás MSZP-s politikus Orbán Viktor miniszterelnök római repüléséről megkérdezte: előfordult-e, hogy a honvédségi gépek a kormánytagokon kívül üzletembereket, civileket is szállítottak, és hány százalékban használják valóban honvédelmi célokra ezeket a gépeket?

Ahogy korábban, úgy most is előfordul, hogy a kormányzati delegációt üzletemberek, civilek kísérik, de magáncélú utazásra nem vittek civileket a honvédségi repülők

− válaszolta a kérdésre Benkő Tibor. Hozzátette: arányaiban 79 százalékban honvédségi, 21 százalékban egyéb feladat miatt használták a gépeket. Erre reagálva Harangozó Tamás felnevetett, ezért Benkő Tibor azt javasolta, menjen be a minisztériumba, és ott nézze meg az adatokat.

A bizottsági ülésen nem vett részt Vadai Ágnes, a testület DK-s alelnöke. A fideszes Kósa Lajos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a közösségi oldalán közzétett bejegyzése szerint Vadai Ágnes jelenleg „kampányol, és vélhetően most adta le szavazatát Dobrev Klárára”, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjére.

A honvédelmi miniszter beszámolóját a bizottság kormánypárti képviselői elfogadták, Lukács László György, a testület jobbikos alelnöke és Harangozó Tamás nemmel szavazott.