Néhány ezer szavazaton múlhat a kormányváltás

2021.10.21. 08:35

Az aprófalvas, kisvárosi vidéken nem erősödik az ellenzék, de a korábban billegő, és inkább a Fidesz felé billenő városi választókerületek már az ellenzék irányába mozdulhatnak – véli Sanyó Ádám adatelemző.

Szerinte a tizenöt-húszezres városokban – Pest megyét kivéve – nincs olyan erős ellenzéki aktivitás, mint amire szükség lehet 2022-ben.

Ilyenekben mondjuk 55–45-re nyert a Fidesz '18-ban, és most is ilyen arányban nyerne. Ha most ez nem mozdul el 50–50 arány felé jövő áprilisig, több billegő körzet továbbra is a Fidesznél fog maradni. Hacsak országosan nagyon meg nem erősödik az ellenzék, akkor még mindig a Fidesz nyerne egy nagyon kicsivel

– fogalmazott Sanyó Ádám a Szabad Európának adott interjújában.

A jelenlegi tudásunk szerint 42 olyan evk van, ahol – nem is azt mondom, hogy ma győztest lehet hirdetni, de – az, aki megnyerte az előválasztást, nagy valószínűséggel megnyerte a mandátumot. Ebből harmincban biztos győztest lehet hirdetni, de a maradék tíz-tizenkettőben is nagyon valószínű

– mondta az adatelemző, hozzátéve, hogy a billegő körzetek száma 25-30 között van, de ahhoz, hogy az ellenzék nyerjen, a választási rendszer aránytalanságai miatt a 106-ból nem ötvennégyet, hanem ötvenhatot kell behúznia az egyéniek közül.

A negyvenből, ahol ellenzéki győzelmet vár Sanyó Ádám, tíz a DK-é, kilenc a Jobbiké, nyolc a Momentumé, hat az MSZP-é, öt a Párbeszédé és kettő az LMP-é.

Vagyis nagyon egyenletes lenne az ellenzéki frakciók aránya, ha az ellenzék elvesztené a választást. Ha megnyerné, az sokkal izgalmasabb. Tételezzük fel, hogy a billegő körzetek többségét megnyeri, mondjuk, harmincból húszat. Tehát hatvan egyéni mandátuma lesz, míg negyvenhat a Fidesznek, ehhez még hozzájön 45-45 listás hely, tehát körülbelül ötfős többsége lesz az ellenzéknek.

Ebben az esetben 18 DK-s, 15 jobbikos, tíz MSZP-s, kilenc momentumos, öt párbeszédes és két LMP-s győzelem mellett Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi sikerével is számol az elemző.

2022-ben két esélyes jelölt fog mindenhol egymással szemben állni, és az ellenzéki szavazatok nagyrészt összeadódnak, a billegőkben a két tömb nagysága sok helyen közel egyenlő lesz.

Tehát tíz-tizenöt választókerületben akár kevesebb mint ezer szavazat fog dönteni a két jelöltről

– vélekedett Sanyó Ádám, aki az ilyen választókerületek közé sorolja a Szombathely és Eger központút, Debrecen 1-est és 2-est, Győrből az 1-est, a belvárosi választókerületet és Somogy megye 2-est, valamint Borsod 6-ost és Hajdú-Bihar 6-ost.