Kövér László: Gyurcsány Ferenc a teljes baloldal és a demokrácia szégyene

D  AS20210917002
2021.10.22. 10:50

A Magyar Nemzet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából készített hosszú interjút a házelnökkel, amiben Kövér László többek között elmondta, olyan értelemben nem történt meg ’56 feldolgozása, hogy az kollektív felszabadító élménnyé tudott volna válni. Leginkább azért, mert mint mondta, egymás mellett, szép csöndben és igazságtétel nélkül öregedtek meg azok, akik a barikádokon voltak, valamint azok, akik idegen fegyverekkel lövettek rájuk. Ahogy például máig nem tudjuk, pontosan hányan haltak meg 1956. október 25-én a Parlament épülete előtt, a Kossuth téri sortűzben.

Kövér László megjegyezte, 1956. október 23-án is békésen indultak az események. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a rendszerváltáskor is büszkék voltunk arra, hogy vérontás nélkül zajlott le az átmenet.

Még egy pofon sem csattant, pedig most már úgy látom, hogy azért igény lett volna néhányra. Lehet, hogy nem mindig jó dolog, ha egy nép ennyire békésen, nyugodtan kezeli csak a konfliktusait

– jelentette ki Kövér László, aki hozzátette, a béketűrő mentalitásnak vannak hátrányai is.

Az Országgyűlés elnöke aztán rátért az 1956-os forradalom és a 2006-os események közti párhuzamokra, ezen belül Gyurcsány Ferenc egykori és mai politikai szerepvállalására. Kövér László szerint a teljes ellenzék szégyene, hogy továbbra is Gyurcsány Ferenc tölti be a vezető szerepet a baloldalon:

Ezen belül is elsősorban a szocialistáknak, akiknek nemcsak azért kellett volna kivetniük maguk közül a volt miniszterelnököt, mert tönkretette az országot, hanem azért is, mert a saját politikai közösségét is szétrombolta. Szégyene ez a magyar igazságszolgáltatásnak is, hiszen még Szanyi Tibor is azt mondta, hogy Gyurcsány Ferencnek vagy a Csillagbörtön, vagy a Lipótmező lett volna a megfelelő hely.

Majd a házelnök külön kiemelte, hogy Gyurcsány Ferenc összeesküvést szőtt a magyar demokrácia megdöntésére 2006-ban, az országgyűlési választást megelőzően, illetve ami akkor a tévészékház előtt történt, szerinte ugyanúgy része volt az összeesküvésnek:

Előre megtervezett provokáció volt, aminek – a forgatókönyv szerint – emberhalállal kellett volna végződnie. A jóisten gondviselésének köszönhető csak, hogy a vízágyút szállító, égő rendőrségi járműből élve menekültek ki a benne ülők. Gyurcsány Ferenc másnap a kamerák előtt az egyik sérült rendőr betegágyánál állt, de valójában a ravatalánál szeretett volna ott lenni, hogy az utcai zavargásokat felhasználva a felelősségét az ellenzékre hárítsa. Hiszen tudta, hogy már a 2006-os választás másnapján elvesztette a 2010-es parlamenti voksolást. Egyetlen esélye az volt, ha eltünteti ellenfeleit a legitim politika színpadáról. Erről szólt ez az egész forgatókönyv.

Az Országgyűlés elnöke az egész magyar demokrácia szégyenének nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc máig a politikai porondon lehet, és

egy véreskezű kommunista gyilkos véresszájú unokáját maga előtt tolva kíván visszatérni a hatalomba.

A házelnök az ellenzéki összefogás pártjait úgy minősítette: aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók. Aki benevez a Ki a legjobb Gyurcsány Ferenc? című versenyre, szerinte hasonul Gyurcsány Ferenchez, olyan lesz, mint a DK elnöke, csak gyengébb kiadásban, elveszíti a függetlenségét, és erkölcsi értelemben is hasonul a DK elnökéhez.

Hibás politikai számítás következménye, ami az ellenzékkel történt

– vonta le a végső konklúziót Kövér László.

(Borítókép: Kövér László 2021. szeptember 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)