Idea Intézet: Teljesen nyílt a verseny a Fidesz és az ellenzék között

image 6483441
2021.10.26. 13:15

Még az ellenzéki előválasztás második fordulója, vagyis szeptember 20. és október 9. között készített reprezentatív felmérést az Idea Intézet, ahol nyílt és kiegyenlített versenyt mért a Fidesz és az ellenzéki összefogás közötti – derül ki az intézet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Szeptember végén, október elején, de az előválasztás második fordulóját megelőzően a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt.

A z ellenzék 39, míg a kormánypárt 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest semmilyen mozgás nem történt, a teljes népességen belül befagytak az erőviszonyok.

A választásokon legaktívabbnak számító, biztos pártválasztók körében ugyanakkor történt elmozdulás, ami az intézet szerint nem független az előválasztás első fordulójának magas részvételétől. Június óta a Fidesz–KDNP vezetett ebben a szűk rétegben, most viszont teljesen kiegyenlítetté vált a két politikai tömb támogatottsága.

Az Idea szerint újra nyílttá váló versenyhelyzet úgy következett be, hogy a kormánypárt listájának támogatottsága 2 százalékponttal csökkent, miközben az egyesített ellenzéki lista választottsága ugyanennyivel emelkedett.

Azt is megjegyzik, hogy az ellenzéki lista az előző hónapban átlendült a mélypontján, és minimálisan növekedni is képes volt, így ezzel magyarázható a szeptember végi, október eleji újabb kétpontos növekedés.

Az ellenzéki pártok közül a DK és a Momentum is 1-1 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát (12, illetve 6 százalék), míg az MSZP immár két hónapja a parlamenti belépési küszöbön áll.

A Jobbik választottsága egy százalékponttal csökkent 9-ről 8 százalékra. A teljes népességen belül a Párbeszéd és az LMP támogatottsága nem változott, mindkét párt egyaránt 2-2 százalékon áll.

Az előválasztás okozott elmozdulásokat a listák vonatkozásában, míg egyes pártok támogatottságát nem érintette érdemben – állapította meg az Idea Intézet.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)