Jakab Péter: Nincs bizalmatlanság, teljes egység van a Jobbikon belül

2021.10.27. 11:17
A Jobbik elnöke az előválasztási kampányban fontosabbnak tartotta az országjárást, de azt hibának nevezte, hogy nem hangsúlyozta kellőképpen a kormányzóképességét. Bár a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában csak negyedik helyen végzett, ennek ellenére szerinte nincs bizalmatlanság vele szemben a Jobbikban.

Jakab Pétert az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kérdezték az Orbán Viktorral való hétfői parlamenti csörtéjéről, amikor a miniszterelnök ironikusan gratulált ahhoz, hogy a Jobbik tizennyolc éves lett, illetve megjegyezte: 2018-ban még a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, mára azonban a Demokratikus Koalíció vált azzá.

Az ellenzéki pártelnök szerint lehet, hogy 2018-ban, Vona Gábor vezetése alatt még a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, de a Fidesz mégis kétharmadot szerzett, mert „ifjú kamaszként” a Jobbik akkor azt mondta:

Ide nekünk az oroszlánt, és majd mi egyedül fogjuk megváltani a világot, merthogy mi vagyunk a megoldás.

Ugyanakkor Jakab Péter hozzátette, amikor „tizennyolc évesen felnőtté váltak”, belátták, nem a Jobbik az egyedüli megoldás, hanem az összefogás.

Nem azt nézzük, hogy a DK vagy a Jobbik az erősebb. Nem is egymást kell legyőznünk, hanem egy rezsimet. Ehhez pedig mindenkinek hozzá kell tennie a magáét

– jelentette ki.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Jakab Péter arról is beszélt: az előválasztáson azt tartotta fontosabbnak, hogy járja az országot, és inkább a „csatatérkörzetekben” kampányolt. Hangsúlyozta: neki nem az volt a feladata, hogy az ellenzéki tortából minél nagyobb szeletet kiszakítson.

Igen, talán én hoztam egy jelentős áldozatot azzal, hogy nem azzal foglalkoztam, hogy én minél több ellenzéki szavazót tudjak megszólítani, hanem azzal foglalkoztam, hogy növeljem az ellenzéki torta méretét, mert a kormányváltáshoz ma még kevesen vagyunk, több szavazóra van szükség, ehhez pedig végig kell járni azokat a csatatérkörzeteket, aprófalvas településeket, ahol jelenleg még a Fidesz óriási erőforrásokkal rendelkezik, de hogyha ezeket a csatatérkörzeteket nem tudjuk megszólítani, akkor nem lesz kormányváltás

– fejtette ki Jakab Péter.

Hibának nevezte azonban, hogy nem hangsúlyozta kellőképpen a kormányzóképességét. A pártelnök azt érezte, hogy képes a választókat hadba szólítani az Orbán-rendszerrel szemben, de a választók nem hitték el neki, hogy azt irányítani is képes.

Kérdésre Jakab Péter elmondta: azért nem kért bizalmi szavazást maga ellen, mint ahogy azt korábban Fekete-Győr András tette a Momentumban, mert szerinte a Jobbikban nincs bizalmatlanság.

Bizalmatlansági szavazást ott kell kérni, ahol bizalmatlan a légkör. Itt nincs bizalmatlanság, hanem teljes egység van a Jobbikon belül

– fogalmazott a pártelnök.