Orrspré vagy oltás? Hamarosan eldönthetjük, melyikkel győzzük le az influenzát

2021.10.29. 13:14
A tavalyinál lényegesen komolyabb járvány várható, így jelenleg világszerte nagy hangsúlyt fektetnek az influenza elleni védekezésre.

Bár a hazai forgalmazásra még várni kell, idén először a gyerekeknek nemcsak oltással, hanem orrsprével is be lehet adni az influenza elleni vakcinát. 

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke elárulta: 2-től 18 éves korig ajánlják ennek a használatát, a skandináv országokban, illetve Nagy-Britanniában van bővebb tapasztalat ezekkel az oltásokkal. Ha elég sok gyermek megkapja, akkor még a nyájimmunitást is sikerülhet elérni egy-egy közösségben.

Annál a gyermeknél, aki korábban nem volt oltva influenza ellen, az első fújást követően egy hónappal kell ismét fújni, mindkét orrnyílásba egyet. Annál a gyereknél, aki tavaly oltva volt, szintén lehet adni a sprét, egy alkalommal, tiszta orrlyukba kell fújni

– részletezte a szakember, aki felhívta a figyelmet, hogy hazánkban ez a készítmény még nem elérhető, a négy komponensű oltás viszont már rendelkezésre áll, vagyis aki most akarja a védettséget, annak oltást kell kérnie.

Oltással vagy sprével, de jelenleg világszerte nagy hangsúlyt fektetnek az influenza elleni védekezésre. Erre azért is van szükség, mert a várakozások szerint idén lényegesen súlyosabb lehet az influenzajárvány a tavalyinál. 

„Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a légúti megbetegedések száma. Emellett, ahogyan az az adatokból is látszik, nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma is, és várhatóan

novembertől influenzás is egyre több lesz.

Mivel az említett esetekben a tünetek nagyon hasonlóak, komoly kihívást jelent eldönteni, hogy küldjünk Covid-tesztre. Egy biztos, ha a páciens elhúzódó lázra, erős köhögésre, netán szag- vagy ízvesztésre panaszkodik, akkor mindenképpen számolni kell a koronavírus lehetőségével” – mondta korábban az Indexnek Bakos Attila háziorvos. 

via Infostart