Leengedik a Tisza-tó vízszintjét télire

2021.11.03. 15:57

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt a téli időszakra csökkenti a Tisza-tó szintjét a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig). Azt írták, hogy

a síkvidéki tározó szintjének egy centiméteres csökkentéséhez mintegy egymillió köbméter vizet kell leengedni.

A tájékoztatás szerint a tározó leürítése két ütemben történik: először november 4-től a vízszintet a jelenlegi 725 centiméterről körülbelül 580 centiméterre csökkenti, majd várhatóan november végétől körülbelül 620 centiméterre emeli a Kötivizig.

A tározó leürítése ezúttal is a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és az igazgatóság fokozott együttműködésével történik– írták, hozzátéve, hogy a vízszintcsökkentés végrehajtását és ütemét befolyásolhatja, módosíthatja egy esetlegesen levonuló árhullám. 

A vízügyi igazgatóság a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél

a várható vízszintváltozásra fokozottan számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg az érintettek.

A minap az Országos Vízügyi Főigazgatóság arról adott ki közleményt, hogy az elmaradó esőzések miatt rendkívül alacsony a Duna vízállása, emiatt pedig már vízpótlásra is szükség volt az egyik mellékágnál. 

(Via MTI)