Zacher Gábor: A negyedik hullám december elején tetőzhet

2021.11.05. 16:45
Már ma kellene kezdeni az oltási kampányt, ugyanis a járványhelyzet hétről hétre romlik – figyelmeztet Zacher Gábor sürgősségi szakorvos, a hatvani kórház főorvosa.

Meglátása szerint szigorúbban kellene venni a maszkhasználatot és a védettségi igazolványok ellenőrzését. A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy míg korábban nem volt jellemző, a negyedik hullámban már

egyre több a gyermek, aki ellátásra szorul.

Pontosan ezért szorgalmazza az 5–12 évesek oltásával kapcsolatos felvilágosító kampányt, hiszen hamarosan ez a korosztály is megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást. A Portfoliónak adott interjúban Zacher Gábor elmondta: minden hetedik-nyolcadik oltatlanra jut egy beoltott, akit intenzív osztályon kezelnek.

Kiemelte, hogy a november 22–28-i oltási akcióhét időpontjával nem ért egyet, ugyanis az ekkor beoltottak védettsége az ünnepek környékére alakulhat ki, de az előrejelzések szerint

a negyedik hullám december elején tetőzhet.

A főorvos elmondta továbbá, hogy nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, hanem minden zárt térben kötelezővé tenné a maszkhasználatot, a védettségi igazolványt pedig csak a második oltás után két héttel állítaná ki, hiszen ekkor alakul ki a valós védelem. 

Ez a lépés talán megemelné újra az oltási hajlandóságot is

– hangsúlyozta.

Zacher Gábor nemrégiben a KOVIDŐK kerekasztal-beszélgetésén hangsúlyozta: a negyedik hullám elsősorban azokat érinti, akik nincsenek beoltva.

Azok sincsenek teljes biztonságban, akik megkapták már a vakcinát. Az oltás jó, de így is kerülnek be oltottak a kórházba, sőt lélegeztetőgépre is, és meg is halhatnak, vagyis nincs százszázalékos védekezési módszer

– mondta a főorvos, hozzátéve, hogy a tünetek gyorsan kialakulnak, akár egy-két nap után is jelentkezhetnek, holott a korábbi hullámok idején ez nem így volt. 

A mai járványügyi adatokból kiderült, hogy 6804 új koronavírusos megbetegedést igazoltak péntek reggelre Magyarországon – vagyis ismét emelkedett egy nappal korábbihoz képest, amikor 6268 új igazolt beteg volt. Kórházban 3629 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen. Meghalt 83 ember, ezzel 31 184 főre emelkedett a járvány miatt elhunytak száma.

(via Portfolio)  • Tippek
  • Árfolyam