2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Orbán Viktor: A kötelező oltás elrendelése túl van a lakosság tűréshatárán

D MTI20211015004
2021.11.05. 07:50 Módosítva: 2021.11.05. 08:28
Nagy nyomatékkal arra kérek mindenkit, hogy oltassa be magát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott hagyományos, péntek reggeli interjújában.

A miniszterelnök az interjú elején arról beszélt, hogy a sikeres tavaszi oltási hadjáratban a vírus brit alfaját sikerült megfékezni, de megjelent egy újabb variáns, a delta, amelyik jelenleg végigszáguld Magyarországon, agresszíven, gyorsan terjed, sokkal fertőzőbb. Orbán Viktor szerint csak akkor nem okozna gondot a delta-variáns, ha mindenki be lenne oltva. Hozzátette: 

Aki nincs beoltva, azt megtalálja a vírus, és kórházba kerül, akár lélegeztetőgépre is kerülhet, de még rosszabb is lehet a sorsa.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a védelmi intézkedések nem akadályozzák meg a pandémiát, de lassítják a terjedését.

Nem vagyunk védve, ha elzárjuk magunkat, maszkot viselünk, kizárólag az oltás véd meg

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette: hamarosan 15 millió vakcina lesz Magyarországon, ezért mindenkit arra kér, hogy vegye fel az oltást. A konkrét intézkedéseket indokolva közölte, mivel a vírus nem egyformán terjed az ország minden pontján, ezért kellett a munkaadókat bevonni a védekezésbe. A kormányfő elismerte, hogy ez egy nagy vitát kiváltó lépés volt, de mint mondta, a kormány azért van, hogy megvédje az embereket, de ezt csak úgy tudja megtenni, ha mindenki felveszi az oltást. Szerinte a kabinet meggyőzési lehetőségei a tévében, rádióban korlátozottak, ezért döntöttek úgy, hogy bevonják a cégeket, munkahelyeket is a védekezésbe. Az oltás teljes kötelezővé tételéről azt mondta, hogy annak elrendelése – megítélése szerint – túl van a lakosság tűréshatárán.

A miniszterelnök szerint amíg nincs mindenki beoltva, a vírus újra és újra fertőzni fog. 

A minimálbérről

A következő kérdés a minimálbérre vonatkozott. Orbán Viktor szerint kevesen ismerik Magyarországon a pontos mechanizmusát annak, hogyan határozzák meg a minimálbért. Mint mondta, a munkaadók és a munkavállalók állapodnak meg egymással, és nem a kormány mondja meg a mértéket. A kabinet csak közvetít. Hozzátette: egy radikális emelés, egy rosszul meghatározott emelés nagy munkanélküliséggel járna, mert a vállalkozó nem bírná kifizetni a terheket. A szakszervezetek magas, húszszázalékos növelést akartak egy év alatt, de ezt a vállalkozók nem bírták volna ki, ezért lépett közbe a kormány.

Végül a megállapodás szerint a munkavállalók utáni tb-járulékot csökkenti a kormány, ha a vállalkozók vállalják a húszszázalékos emelést. A pénzügyminiszter vállalta az adócsökkentést, ezért a kisvállalkozói adót tíz százalékra csökkentettük – mondta Orbán Viktor. 

Lelke rajta, reméljük, jól számolt a pénzügyminiszter

– tette hozzá.

Rezsiköltség

Orbán Viktor szerint rezsiválság van Európában, megemelkedett a gázár mindenhol, kivéve Magyarországon, ahol a kormány a háztartások számára a családok védelme érdekében az árakat rögzítette.

Hiába megy most fel két-háromszorosára a gáz ára Európában, Magyarországon nem változik addig biztosan, amíg a mi kormányunk van hatalmon 

– fogalmazott, és hozzátette: a magyar baloldal ezt máshogy gondolja. Ezt követően a miniszterelnök a klímavédelemről beszélt, amely szerint úgy, ahogy Brüsszel csinálja, csak tovább emeli az árakat. 

Rossz a brüsszeli klímapolitika. Az fontos, hogy legyünk takarékosak, ez jó felhívás, de olyan mértékig felemelni az árakat, ahogy a brüsszeli bürokraták csinálják, az már szükségtelen beavatkozás az emberek életébe. Brüsszelnek megfontoltabb politikát kéne folytatnia

– mondta. Decemberben miniszterelnöki csúcs lesz, a kormányfő szerint ott majd kiderül, melyik álláspont győz. 

Migráció

Az interjú utolsó részében Orbán Viktor a migráció kérdéséről beszélt. Mint mondta, a kerítés megépítése óta eltelt hat év, és az akkori „szóló magyar álláspontot” már mások is követik. Ma már ez a többségi vélemény a kontinensen. Hozzátette: Magyarország a németeket és az osztrákokat is védi, amikor ötszázmilliárd forintnál többet költött a határvédelemre Európa biztonsága érdekében.

A miniszterelnök szerint méltányos kérés, hogy ehhez Brüsszel járuljon hozzá, de ott még mindig az az általános vélemény, hogy a migráció jó. 

Hat éve harcolok ezért, sosem voltam ilyen közel hozzá, mint most, de még kell küzdeni. Mi készek vagyunk korridort nyitni, ha kell Brüsszelnek, vigyék a migránsokat, ne kényszerítsék ránk a véleményüket

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a migránsok, főleg az illegális migránsok hozzák be a fertőzést, a különféle variánsokat. 

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. október 15-én. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)