Márciusban ilyen esetszámnál már zárt a kormány

DBZOL20210409023
2021.11.06. 16:20
A kormányzat egyelőre nem rendel el szigorítást a Covid elleni védekezésben, ám a napi új esetszámok és a Covid-halottak emelkedő száma lassan, de biztosan ezt indokolja, ezt a szakemberek mellett már kormánytag is pedzegeti. A harmadik hullám felfutó szakaszában a mostani esetszámok mellett már elrendelte a boltzárat a kormány, most a 60 százalékos átoltottsági szint még segít, ki tudja, meddig?

Magyarországon meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzéses esetek száma, az elmúlt négy nap a regisztrált adatok szerint így festett:

 • kedd – 1867 új fertőzött, 39 halott
 • szerda – 2595 új fertőzött, 74 halott
 • csütörtök – 6268 új fertőzött, 107 halott
 • péntek – 6804 új fertőzött, 83 halott.

Vagyis hétfő óta a napi új fertőzések száma több mint triplájára emelkedett, míg a halottak száma több mint duplájára nőtt.

A Covid elleni védekezésben részt vevő orvosok, virológiával foglalkozó szakemberek hetek óta jelzik, hogy lassan lépni kell, nem elegendő oltásra buzdítani az embereket, egyéb védekezési intézkedésekre is szükség lehet. Bizonyos középfokú iskolákban, egyetemeken már kötelező a maszkviselet, ahogy hétfő óta a közösségi közlekedésben is, a Semmelweis Egyetem kórházaiban pedig látogatási tilalmat rendeltek el.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője másfél hete úgy fogalmazott a köztelevízióban a korlátozások bevezetését firtató kérdésre, „egészen biztos, hogy valamit tenni kell”. A virológiával foglalkozó biológus, Boldogkői Zsolt pedig az RTL Klubnak adott nyilatkozatában odáig ment, hogy az oltatlanok esetében este 8 vagy 10 után kijárási tilalmat rendelne el, sőt vidéken a kocsmába járást is oltási igazolványhoz kötné.

Ha azt szeretnénk előrevetíteni, hogy a kormányzat ebben a helyzetben milyen lépéseket fontolgat, érdemes odafigyelni Varga Mihály pénzügyminiszter szavaira, aki csütörtökön a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) éves konferenciáján a Portfolio tudósítása szerint úgy fogalmazott, a magyar gazdasági előrejelzéseket óvatosan kell kezelni, ugyanis a negyedik hullámban újabb korlátozások jöhetnek, ez pedig kiesést fog okozni a gazdaságban – talán kisebbet, mint az előző hullámokban.

Ugyanezt erősíti Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban elhangzott mondata: „ha gyorsabban terjed a vírus, akkor majd reagálnunk kell ismét.” Az előző négy nap adatai alapján pedig nem kérdés, hogy reagálni kell, a Honvédkórház főigazgatója pénteken azt mondta a köztévében: az emelkedő fertőzöttségi adatok azt mutatják, a negyedik hullám a harmadiknál is erősebb lehet.

A napi új regisztrált fertőzöttek száma jelenleg ott tart, mint március elején, a harmadik hullám felfutó ágában. Akkor 25 napra rá értük el a platót, s ez alapján többen (Rusvai Miklós, Zacher Gábor) december elejére jósolják a negyedik hullám csúcsát.

Ahogy írtuk, pénteken 6804 új Covid-fertőzöttet rögzítettek, és 83 Covid-halottat. Amikor a harmadik hullám felfutó szakaszában, március 4-én a kormány elrendelte az üzletek és szolgáltatások bezárását (március 8–22-ig), illetve az óvodák és iskolák április 7-ig tartó zárását, az ourworldindata.org adatai szerint Magyarországon 4523 új fertőzöttet találtak, és aznap 152-en haltak meg. Fontos, hogy ekkor még az egymilliót sem érte el az egy vakcinaadaggal beoltottak száma, ez is közrejátszott az Operatív Törzs döntésében.

Ha csak a friss esetszámokat néznénk, a napi új fertőzések és halálozási adatok meredek emelkedése miatt biztosan zárni kellene, ám a 60 százalékos átoltottság miatt egyelőre kivár a kormány. Ennek egyik fő oka a gazdasági következmények vizsgálata, hiszen a kormány tudja, hogy egy újabb zárás súlyos csapást mérne a gazdaságra, mely még most is kapaszkodik vissza a tavalyi II. negyedéves sokkból. Emellett szintén létfontosságú mérőszám, hogy hányan kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre Coviddal, íme az elmúlt hét számai:

 • kedd – 2839 (312-en vannak lélegeztetőgépen)
 • szerda – 3172 (350-en vannak lélegeztetőgépen)
 • csütörtök – 3366 (349-en vannak lélegeztetőgépen)
 • péntek – 3629 (366-an vannak lélegeztetőgépen).

Vagyis hétfő óta 22 százalékkal nőtt a kórházban fekvő covidosok száma, a lélegeztetőgépre kapcsoltaké pedig 15 százalékkal.

Mivel az átoltottságot hosszú ideje semmilyen kormányzati kommunikációs kampánnyal nem sikerül 60 százalék fölé tornászni, a boltok és szolgáltatások teljes zárását pedig el akarja kerülni a kormány, egyéb védekezési lehetőségei vannak, melyekről a fent idézett Zacher Gábor, Boldogkői Zsolt vagy épp Kunetz Zsombor is már többször beszélt:

 • maszkhasználat kiterjesztése minden zárt térre (ezt már korábban is szorgalmazták orvosok, de valamiért a kormányzat ódzkodik tőle, pedig minden létező kutatás szerint visszafogta a fertőzésszámot),
 • újra be lehet vezetni a fizikailag kijelölt kötelező távolságtartást boltokban, piacokon,
 • vásárlási idősávot lehet bevezetni az üzletekben,
 • illetve el lehet rendelni, hogy bizonyos zártterű szolgáltatásokat csak oltási igazolvánnyal lehessen igénybe venni.

Azonban az intézkedések bármelyikével, vagy mindegyikével sem sikerül visszaszorítani a kórházi ellátásra szorulók és a halottak számát, akkor a kabinetnek muszáj lesz politikailag várhatóan jóval népszerűtlenebb döntéshez nyúlnia. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)