Szlávik János: Valamit tenni kell

2021.10.26. 10:13

Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma, de kevesebben vannak, mint az előző év azonos időszakában − mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közszolgálati televízió kedd reggeli adásában. Közölte: a koronavírus delta-variánsa sokkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok, ezért nehéz megjósolni, miként alakul majd a járvány. Feltételezése szerint novemberre vagy decemberre érheti el a csúcsot a negyedik hullám.

Hangsúlyozta, most az oltás azért is fontos, mert aki megkapta, sokkal kisebb valószínűséggel adja tovább a fertőzést. Ráadásul az oltással az esetek többségében meg lehet akadályozni a betegség súlyos lefolyását.

Egészen biztos, hogy valamit tenni kell

− mondta a szakember a korlátozások bevezetésével kapcsolatban. Kiemelte, hogy a járványügyi adatokból kiindulva, ha a járvány tovább súlyosbodik, akkor valamit csinálni kell, ahogy Európa több más országában tették.

A keddi járványadatok szerint Magyarországon egy nap alatt 1701 új fertőzöttet azonosítottak, a fertőzés szövődményeibe 44-en haltak bele. A hétvégi összesített adatok is aggasztóak, ugyanis közel hétezer fertőzöttet szűrtek ki.

A kormány egyelőre nem jelentett be korlátozó intézkedéseket a járvány gyors terjedése miatt, azonban egyre több iskolában és felsőoktatási intézményben teszik kötelezővé a maszkviselést. Ezen kívül több fővárosi kórházban rendeltek el látogatási tilalmat a fertőzés miatt. A romló fertőzöttségi adatok miatt pedig Kazincbarcikán az önkormányzati intézményeknél ismét kötelezővé tették a beltéri maszkviselést.  • Tippek
  • Árfolyam