A világ legjobb építészei újíthatják fel a Nyugati pályaudvart és környékét

2021.11.10. 08:20
A tervek szerint zöldfolyosó készül a Városligetig, míg a csarnok alatt vasúti mélyállomást, a pályaudvar mellett pedig új városrészt építenek.

Óriási az érdeklődés a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton – számolt be Fürjes Balázs a Facebook-oldalán.

Ahogy a Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár írta, a zsűrinek nem lesz könnyű dolga, hiszen harminchat – köztük több világhírű – építésziroda jelentkezett a feladatra a legkülönbözőbb országokból. Japán, Spanyolország, Litvánia, Svédország, Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia mellett 15 magyar iroda is rajthoz áll.

Az elmúlt 15 évben Európa nagy történelmi vasútállomásainak megújítását megtervező irodák szinte mind indulnak. A jelentkezők egy része olyan futó nagy európai, brit és ausztrál metró- és vasútfejlesztési projektekben is érintett, mint a Grand Paris Express (a metróhálózat kiterjesztése a francia főváros tágabb környékére), a Crossrail Londonban és környékén, vagy a sydney-i metró új állomásainak tervezése. Referenciáik között ott az új bécsi, amszterdami, zürichi vagy éppen a rotterdami főpályaudvar. És London megújult ikonikus vasútállomásai is: a King's Cross, a St. Pancras vagy éppen a London Bridge

– sorolta Fürjes Balázs, aki szerint a nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy Budapest egy izgalmas és vonzó világváros, csakúgy, mint a kiírt pályázat, ami egyben kihívást is jelent az építészirodák számára.

A harminchat jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot a Nyugati és környezete megújítására jövő márciusig. A pályázatot elbíráló zsűri elnöke Fürjes Balázs, Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója pedig alelnökként segíti a munkát az érintett szakmai szervezetek és politikai vezetők mellett.

„A mindenkori nemzeti kormánynak és a fővárosi vezetésnek a budapestiek érdekében kutyakötelessége az együttműködés. Ezért most is felkértem Karácsony Gergely baloldali főpolgármestert, Tóth József XIII. kerületi szocialista polgármestert, Soproni Tamás VI. kerületi momentumos polgármestert és Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi kormánypárti polgármestert, hogy alpolgármestereik vagy főépítészeik teljes jogú, szavazati joggal bíró zsűritagként vegyenek részt a tervek elbírálásában” – tette hozzá az államtitkár.