Szijjártó Péter: Egyes brüsszeli politikusoknak jó mélyen el kellene szégyellniük magukat

2021.11.11. 07:32

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval. A külügyminiszter közösségi oldalán számolt be arról, hogy a lengyel külügyminiszter már jól van, felgyógyult, és hétfőn újra ott ül mellette Brüsszelben, a Külügyek Tanácsán. Szijjártó Péter azonban aggodalmát fejezte ki a lengyel határon kialakult helyzet miatt.

Szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra, és tömegével akarják megsérteni országaink határait

− írta közösségi oldalán közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter. Emlékeztetett: Magyarország teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, és megköszönte nekik, hogy védik az Európai Unió (EU) határait.

Világosan kell beszélni: a határsértés bűncselekmény, az arra való felszólítás is az, az embercsempészetről már nem is beszélve

− írta bejegyzésében a miniszter.

Szerinte azoknak a brüsszeli politikusoknak, akik az elmúlt hat évben migrációpárti álláspontot képviseltek, napirenden tartották a kötelező letelepítési kvótát, és megtagadták a forrásokat a határokat védő országoktól, most el kellene menniük a lengyel−belorusz határra, és „jó mélyen el kellene szégyellniük magukat”.

Összeül az ENSZ BT

A lengyel bevándorlási válságnak szentelt rendkívüli ülést tart csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az Észtország, Franciaország és Írország kérésére összehívott BT-ülést zárt ajtók mögött tartják meg. A Deutsche Welle német közszolgálati műsorszolgáltató jelentette szerda este NATO-forrásokra hivatkozva, hogy a lengyel hatóságok átadták a katonai szövetségnek a határhelyzettel kapcsolatos információikat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán washingtoni tárgyalásain bejelentette, hogy az Európai Unió a jövő héten kiterjeszti a Fehéroroszország elleni szankciókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn és kedden a belarusz−lengyel határon migránsok százai tartottak a lengyelországi Kuźnica határváros felé. Szemtanúk szerint néhány száz méterre a járművek számára fenntartott átkelőtől a többségében szíriai és iraki bevándorlók az erdő felé fordultak, ahol a lengyel határkerítés húzódik. A lengyelek szerint a belarusz egyenruhások kísérik a határhoz a Nyugat-Európába tartó bevándorlókat, ezt azonban a minszki vezetés teljes mértékben elutasítja. Lengyelország szerint Belarusz az orosz vezetés hatására cselekszik. Az orosz külügy szerint azonban csak arról van szó, hogy „túlreklámozta magát a Nyugat”.