Szél Bernadett szerint honvédségi különgéppel ment a klímacsúcsra a köztársasági elnök

2021.11.11. 12:05

A Köztársasági Elnöki hivataltól kapott válasza alapján Szél Bernadett azt állítja: menetrend szerinti járat helyett honvédségi különgéppel utazott a skóciai Glasgow-ban rendezett klímacsúcsra Áder János köztársasági elnök – áll a független országgyűlési képviselő közleményében, melyet az MTI Országos Sajtószolgálatához juttatott el.

Azoknak, akik azt gondolnák, hogy egy köztársasági elnök csak nem utazhat normál járattal, ajánlom figyelmébe Zuzana Caputová szlovák elnököt, aki Bécsből kereskedelmi járattal utazott Skóciába. És ahogy szokták mondani, nem esett le az aranygyűrű az ujjáról

– fogalmazott Szél Bernadett, aki hozzátette: a szlovák államfő részéről nem a mostani alkalom volt az első, hiszen korábban vállalta, hogy 2030-ig klímasemlegessé teszi az elnöki hivatalt, ennek keretében pedig kereskedelmi járatokat fog használni a különgépek helyett.

Szél Bernadett úgy látja, hogy „nem zöldre festett politikusokra van szüksége a világnak, akik csak beszélni tudnak cselekvés helyett”, hanem olyanokra, akik „hitelesek és a személyes példamutatást is fontosnak tartják”.

Áder János is felszólalt az ENSZ glasgow-i klímacsúcsán. Beszédében elmondta: egyértelmű cselekvésre van szükség, ugyanis hiteltelen, hogy évtizedek óta arról beszél mindenki, hogy a világ a huszonnegyedik órában a klímakatasztrófa elkerülésének szempontjából.

A köztársasági elnök jelezte, hogy Magyarország a világ kibocsátásának mindössze 0,13 százalékáért felel, vállalja ugyanakkor, hogy 2050-re klímasemleges lesz, erről törvény is született. Leszögezte: 2030-ig bizonyosan, de remények szerint talán már 2026-ra beszüntetik hazánkban a szénalapú áramtermelést.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.