Márki-Zay Péter: Rendkívül sikeres volt a brüsszeli utam

256517252 435731007913377 5799124548160312905 n
2021.11.12. 12:38
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint rendkívül sikeres volt a brüsszeli útja: európai biztosokkal és a nagy európai pártcsaládok vezetőivel egyeztetett.

„A negyvennyolc órás látogatás során mintegy húsz találkozóra került sor, köztük európai biztosokkal és a nagy európai pártcsaládok vezetőivel” – fogalmazott Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán.

Kedd este a brüsszeli magyar közösséggel találkozott, és közösen tartott fórumot Ujhelyi István (MSZP), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Cseh Katalin (Momentum) és Rónai Sándor (DK) európai parlamenti képviselőkkel.

Politico: Márki-Zay Péter alaposan felépítette magát

 Csütörtöki hírlevelében a Politico azt írta: ne tévesszen meg senkit a „kisvárosi polgármester” címke, Márki-Zay Péter ugyanis élt Kanadában és az Egyesült Államokban, évekig dolgozott olyan magáncégeknél, mint a francia ipari csoport, a Legrand, „folyékonyan beszél angolul, és kiismeri magát Brüsszelben”. A Politico szerint a politikus alaposan felépítette politikai személyiségét: konzervatív, szigorú a migrációban, de Európa-párti, és „száz százalékban” kiáll az LBMTQ-emberek jogai mellett.

Márki-Zay Péter szerdán és csütörtökön tárgyalt európai pártcsaládok – a néppárt, a kereszténydemokraták, a liberálisok, a zöldek, a szociáldemokraták és a szocialisták – vezetőivel, köztük Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével

„Emellett találkoztam az európai értékekért, a foglalkoztatásért, a gazdaságpolitikáért, szomszédság- és bővítéspolitikáért, valamint a stratégiai tervezésért felelős uniós biztosokkal. Szintén megbeszélést folytattam Dobrev Kláraval, az Európai Parlament alelnökével” – tette hozzá az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter köszönetet mondott Ujhelyi Istvánnak és csapatának a brüsszeli út megszervezéséért.

Csütörtöki bejegyzéséből az is kiderült, hogy brüsszeli látogatása keretében találkozott Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosával. Vera Jourová az egyik leghangosabb kritikusa az Orbán-kormánynak.

Márki-Zay Péter a közösségi oldalán azt írta: Jourovával egyetértettek abban, hogy az uniós forrásokat a magyar nemzet jólétének biztosítására és „nem az Orbán-család gazdagodására” kell fordítani. „A fejlesztési pénzek az állampolgárokat kell szolgálják és nem a fideszes bűnözőket” – közölte az ellenzéki politikus.

Csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak Ujhelyi Istvánnal, az erről szóló sajtóközlemény szerint Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy az ellenzék a diktatúra, a gyűlölet és a korrupció ellen lázad, miközben a szeretet és a béke erejében hisznek.

Az ellenzéki összefogás tagjai az esetleges különbségek ellenére nagyon hasonlóan látják Magyarország jövőjét. Mindannyian fontosnak tartjuk a demokráciát, a jogállamiságot, a piacgazdaságot és az európai integrációt. A diktatúra, a gyűlölet és a korrupció ellen lázadunk. Abban hiszünk, hogy a szeretet és a béke útjára kell térnünk. A gyűlöletet ugyanis csak szeretettel lehet legyőzni

– fejtette ki az ellenzéki politikus Brüsszelben.

Arról is beszélt: nagyon nehéz lesz legyőzni a Fideszt a saját rendszerükben, mert úgy építették fel ezt, hogy „Orbán elmozdíthatatlan legyen”, szerinte azonban az elmúlt egy évtizedben most van a legnagyobb esély arra, hogy ezt megtegyék.

Márki-Zay Péter szerint Európa problémáira az erősebb integráció a válasz, például szigorúbb ellenőrzést kell bevezetni az unió külső határain, de ezt nem szabad az Orbán-kormányra bízni, mert „komoly biztonsági kockázatot jelent”.

Márki-Zay Péter arra is kitért, hogy a magyarok nyolcvan százaléka támogatja az Európai Uniót, „annak ellenére, hogy ez ellentétes Orbán szándékaival”. Azt is mondta:

Mi magyarok otthon érezzük magunkat Európában, de attól tartunk, hogy Orbán kivezetné Magyarországot az Unióból.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese és a miniszterelnök politikai igazgatója az Indexnek adott interjújában politikai fantazmagóriának nevezte, hogy Magyarország elhagyná az Európai Uniót. Szerinte most az a kérdés és az a tét, hogy a közép-európai országok képesek-e komoly befolyást gyakorolni Európa jövőjére nézve.

A magyar kormány azt mondja, hogy igen, együtt képesek vagyunk erre, és ennek megfelelően kell megszerveznünk a saját érdekérvényesítő képességünket. Az Európai Uniónak fenn kell maradnia, fenn kell tartania a vívmányait, ez pedig nem lesz könnyű. Erre mondta a miniszterelnök, hogy ha szét is esik az Európai Unió, mi ott leszünk az utolsók között, és tartjuk a gerendát. Nem hálás szerep, jobb lenne, ha inkább megfogadnák a javaslatainkat

– fejtette ki Orbán Balázs az Indexnek.

(Borítókép: Márki-Zay Péter / Facebook)  • Tippek
  • Hírek