Reynders: Magyarországon diszkriminálják az eltérő szexuális orientációjú embereket

2021.11.12. 11:40

Magyarországon egyértelműen érzékelhető azoknak az embereknek a diszkriminációja, akiknek eltérő a szexuális orientációjuk – jelentette ki az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa Budapesten. Didier Reynders azt mondta: meggyőződésük, hogy a magyar szabályozás ellentétes az európai uniós szabadságelvekkel. Törvénymódosítást akarnak látni az ügyben – tette hozzá.

A biztos szerdától péntekig tartózkodott Magyarországon. Látogatásán az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentésének megállapításairól folytatott párbeszédet a törvényhozás, a kormány, a bíróságok és a civil szféra képviselőivel.

Didier Reynders közölte: az igazságszolgáltatási rendszer működését, a korrupciót, a média helyzetét, valamint a fékeket és ellensúlyokat vizsgálják. Alapvetően nem változott a bizottság álláspontja a korábbihoz képest – fűzte hozzá.

Varga Judit igazságügyi miniszter, miután találkozott a jogérvényesülésért felelős biztossal, közölte: a magyar kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének nincs jogalapja. Szerinte ilyen eljárásnak az uniós szerződésekben nincs jogalapja, a jogalap hiánya miatt pedig intézkedés sem fakadhat a jelentésekből.