Demonstrációt szerveznek a pedagógusok a kötelező oltás ellen

DROTI20211104005
2021.11.16. 13:26
A pedagógusok többsége már múlt héten megkapta a kötelező oltásról szóló felszólítólevelet. A mohácsi pedagógusok egy csoportja ezt követően döntött úgy, hogy demonstrációt szervez, a szerda esti rendezvényre pedig a két nagy pedagógus-szakszervezetet is meghívták. Időközben egészségügyi dolgozók és más, a védettséget elváró cégek alkalmazottai is jelezték részvételi szándékukat.

Az elmúlt időszakban több környékbeli iskolában összefogtak az oltatlan kollégák, és létrehoztak zárt Facebook-csoportokat, ahol egymás között megbeszélhették a problémáikat. Ezek a csoportok egy idő után csatlakoztak egymáshoz, majd egy személyes találkozót szerveztek. Azt gondoltunk, hogy ezen az összejövetelen maximum tíz-tizenöten leszünk, de végül közel ötven pedagógus jelent meg a helyszínen. Ekkor jött az ötlet, hogy talán érdemes lenne egy békés demonstrációt szervezni annak érdekében, hogy felhívjuk a kormány figyelmét arra, hogy a kötelező oltás bevezetése komoly problémákhoz vezethet az oktatásban

– mondta az Indexnek Hetyei Csaba mohácsi pedagógus, a demonstráció egyik szervezője.

A zenetanár kiemelte, hogy a kezdeményezés az oktatásban dolgozóktól indult, és elsősorban nekik szól, ezért a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is meghívták.

Idővel ugyanakkor kiegészültünk, egészségügyi dolgozók és más, a védettséget elváró cégek alkalmazottjai is jelezték részvételi szándékukat. A demonstrációt természetesen be is jelentettük

– mondta Hetyei Csaba, aki szerint az utolsó csepp a pohárban az a felszólítólevél volt, amelyet a napokban kaptak meg a pedagógusok. E szerint a munkavégzés feltételeként december 15-ig fel kell venni az első oltást. Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, majd rá egy évre el is bocsáthatják, ha addig nem oltatja be magát.

A mohácsi pedagógus lapunknak azt mondta, hogy az intézkedés miatt vele együtt rengeteg tanár távozik majd a közoktatásból. A többség vélhetően olyan magán- vagy egyházi fenntartású iskolában folytatja a munkát, ahol nem várják el az oltást. Mindez nagyban fokozhatja a pedagógushiányt, ami már így is jelentős. Az Indexnek korábban Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke beszélt arról, hogy már most tizenkétezer pedagógus hiányzik a közoktatásból.

Mint arról beszámoltunk, az egészségügyi dolgozók után a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, valamint az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele.

Az óvodapedagógusokra más szabályok vonatkoznak, ők ugyanis jellemzően önkormányzati óvodákban dolgoznak – esetükben a polgármester dönt arról, kinek írja elő a kötelező védőoltást.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)