Orbán Viktor: A neheze most következik

D MTI20211015004
2021.11.19. 07:38 Módosítva: 2021.11.19. 08:14

Az összes virológus azt mondja, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban, és a neheze most következik. Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. 

A miniszterelnök 

  • a járványügyi helyzetről elmondta, hogy még csak most jön a neheze; ötödik hullám pedig akkor nem lesz, ha mindenki beoltatja magát.
  • A gyermekek oltásával kapcsolatban részletezte, hogy decemberben lehet olyan orvosszakmai vélemény, amely alapján döntés születhet az 5 és 12 év közöttiek oltakozásáról.
  • A rendvédelemben és az egészségügyben elrendelt felmondási tilalommal kapcsolatba hangsúlyozta, hogy olyan helyzet van, amikor be kell látni, hogy bizonyos szakmákból nem lehet távozni.
  • A benzinárak befagyasztásával kapcsolatban hangsúlyozta, a kormánynak lépnie kellett, a „rendkívüli helyzetben nem óvatoskodni kell”.
  • A kormány hetek óta dolgozik azon, hogy a rezsicsökkentést kiterjesszék a kisvállalkozókra is; a GDP-eredmények pedig rosszabbak a vártnál.
  • A 13. havi nyugdíj nincs veszélyben, miután az a jövő évi költségvetést terheli.

Járványhelyzet és felmondási tilalom

A miniszterelnök elmondta, mindenki felelős saját magáért, de itt többről van szó, mert aki nincs beoltva, mindenkire veszélyt jelent. A védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csupán a járvány terjedését lassítják. 

A második oltás után négy hónappal az oltás védereje gyengül, ezért a harmadik oltás indokolt. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni. Az oltáselleneseket sem ekézem, mert megértem, hogy mindenkinek jogában áll a saját szabadsága jegyében dönteni a saját életéről, de most nem tudok mást mondani, mint hogy a baj oka, hogy nincs mindenki beoltva. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy csak a belátás segít, nem lehet rendőrökkel kísérni az embereket oltásra. A miniszterelnök a gyermekek oltásáról is szólt, mint mondta, december környékén már lesz olyan orvosszakmai vélemény, amely eldönti, hogy az 5–12 év közötti gyerekeket szabad-e oltani. Orbán Viktor kiemelte, semmi okunk, hogy ne bízzunk az oltásban.

Tízmilliónyi oltásunk van, nem csak harmadszor, negyedszer is beolthatunk mindenkit. Az orvosok és az ápolók, ha kell, az életüket adják, éjjel-nappal oltanak. Az oltás jól megvan szervezve, gyógyszereink vannak. A második és harmadik hullám megterhelő volt, de van egy dossziénk, tudjuk, hogy melyik nap mit kell tennünk, van tapasztalatunk. A kérdés, hogy mennyi szakorvos van; bevezettük újra a felmondási tilalmat – olyan helyzet van, hogy be kell látni: bizonyos szakmából nem lehet távozni

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a rendvédelemben és az egészségügyben kell számítani a szankcióra. Megjegyezte továbbá, hogy a kiskunhalasi járványkórház is kiemelt kórház lesz, amennyiben szükség lesz rá.

Benzinárstop

A miniszterelnök a benzinár befagyasztásával kapcsolatban elmondta, van, amikor be kell avatkoznia a kormánynak, ha rendkívüli helyzet van, nem óvatoskodni kell. Kiemelte, hogy az árplafont a rezsicsökkentés részeként állapították meg, mint mondta, racionális üzleti megfontolás áll a 480 forintos plafon mögött. Orbán Viktor hozzátette: szakértők szerint hetekig, hónapokig szükség lehet az intézkedésre – ha kell, februárban ismét meghosszabbítják az árak befagyasztását.

Messze 80 százalék fölött van azoknak az aránya, akik támogatják az üzemanyagár csökkentését. Azt nem lehet tétlenül nézni, hogy egyszer csak az árak az égbe mennek, és ha minden szakértő szerint az árak több hétig, talán egy-két hónapig is magasak lesznek, akkor reagálni kell. Mert a magas üzemanyagár nemcsak a gépjárművek üzemeltetésének a költségét növeli meg, hanem beépül az árakba 

– fogalmazott.

A kormány példátlan döntését múlt héten jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta: a benzin ára ugrásszerűen nőtt meg egy év alatt. Összességében azonban Magyarországon a hatodik-hetedik legolcsóbb Európában. Megnézték, hogy az európai uniós tagállamok milyen eszközöket alkalmaztak a benzinárak féken tartására, s fontosnak tartják a kérdést, mert a benzin és a gáz ára hatással van az árakra. A kormány tehát úgy döntött: 480 forintos felső határral rögzíti literenként az üzemanyagárat november 15-től.

Orbán Viktor elmondta, hogy hetek óta dolgozik a kormány azon, hogy a rezsicsökkentést kiterjesszék a kisvállalkozókra is, miután „a nagyok kibírják a magas rezsiárakat, de a kicsik nem” – erről jövő héten dönthet a kormány. Orbán Viktor ez ügyben az Európai Uniót is említette.

A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől, ott a multik diktálnak

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a baloldal is mindig ellene van a rezsicsökkentésnek, abban reménykednek, hogy hátha most igazuk lesz. Úgy fogalmazott, a baloldal a multik oldalán áll, a kormány az emberekén.

Nem lehet válságokat úgy kezelni, hogy az emberekkel fizettetjük meg az árát

– mondta a miniszterelnök.

Nincs veszélyben a 13. havi nyugdíj

A GDP-eredményekről szólva Orbán Viktor kiemelte, a vártnál rosszabb eredmény miatt sincs veszélyben a 13. havi nyugdíj kifizetése, miután az a jövő évi költségvetést terheli. Mint mondta, a nyugdíj nem érzelmi kérdés, 

ha mód van, a nyugdíjat mindig meg kell védeni, ha emelni lehet, nem kell gondolkodni, emelni kell

– mondta, hozzátéve, hogy ezzel az ország azt árulja el, hogy miként gondolkodik saját szüleiről és nagyszüleiről. A miniszterelnök hozzátette: szintén nem fenyegeti semmi a 2021-ben befizetett családos szja visszatérítését. Orbán Viktor szerint végül „6 fölött, közelebb a 7-hez” lesz a GDP-növekedés; összegezve a miniszterelnök elmondta,

a gazdaság elég jól teljesít ahhoz, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapjanak jövőre, miközben az idősek február közepén megkaphatják a teljes 13. havi nyugdíjat.

A miniszterelnök a rádióinterjú után Facebook-oldalán is posztolt. A bejegyzésben mindenkit arra emlékeztet, hogy hétfőtől oltási akcióhét indul. Az összes kórházban, 101 intézményben várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Nem kell sem időpontot foglalni, sem előzetesen regisztrálni.

Mint megírtuk, megjelent a Magyar Közlönyben a kötelező maszkviselésről szóló kormányrendelet csütörtök késő este. Mint arról az Index beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délutáni Kormányinfón bejelentette: a kormány járványügyi szigorításról döntött.

E szerint

  • szombattól zárt térben újra kötelező a maszkhasználat – így a bevásárlóközpontokban, boltokban, színházakban. A szolgáltatások esetén ott kötelező a maszkviselés, ahol az üzlethelyiségben öt főnél többen tartózkodnak. A sportolás céljára szolgáló helyiségek kivételt jelentenek. Az iskolai maszkviselésről az igazgatóknak kell dönteniük.
  • Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
  • Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

A járványügyi adatok egyre lesújtóbbak: a tegnap közzétett tájékoztatás szerint szerdáról csütörtökre újabb 10 767 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 131 koronavírusos beteg. Kórházban tegnap 5969 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 606-an voltak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: Fischer Zoltán / MTI)