A rendőrség nyomozásokat rendelt el Városháza-ügyben

2021.11.24. 09:49

Több feljelentés is érkezett a rendőrségre a fővárosi Városháza ügyében, ezek alapján a rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat eljárást befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt – tájékoztatta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Mediaworks Hírcentrumát.

Hozzátették: a nyomozások érdekeire való tekintettel ezekről nem adnak bővebb tájékoztatást – írja a Magyar Nemzet.

Egy kedden megjelent, az Anonymus-maszkos ismeretlen alak által nyilvánosságra hozott újabb hangfelvétel szerint Bajnai Gordon volt miniszterelnök arról beszélt Gansperger Gyula és a Városháza után érdeklődő potenciális vevő társaságában, hogy sok a „cápa” a fővárost vezető baloldali koalícióban, akik amint kiszagolnak egy üzletet, egyből közvetítőként szeretnének benne részt venni.

Az Index megírta, hogy Budapest vezetéséhez közel álló körök a Városháza épületének eladását tervezik. A Városháza-ügyben azóta kiderült, hogy Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője egy 2020 októberében született döntés-előkészítő tanulmány elkészítése után tárgyalt a Városháza eladásáról. A múlt pénteken nyilvánosságra került hangfelvétel szerint egy 2021 májusában történt beszélgetésen az is elhangzott, hogy a politikai döntéshozók rábólintottak a Városháza eladására.

Azt akarom csak mutatni, amit a Gyula mondott, hogy a politikusok itt tartanak. Én azt mondtam nekik, hogy ne menjünk bele, és ne kezdjünk el arról beszélni, hogy 12 ezer négyzetméter, és most 620 ezer forintért építem az A kategóriás irodaházat, plusz áfa, és nem tudom, 250 ezer a mélyparkoló négyzetmétere, mert nem itt tart még a kérdés. Ez a kérdés. Lehet-e más helyen a Városháza, és lehet-e új épületben a Városháza? Vagy csinálunk itt egy új épületet. Ugye ez most a Váci utca túloldala a Szervita térre, ez most tök mindegy. Ez így nézne ki körülbelül. Tehát van egy régi Városházánk, és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet. És akkor ez a döntés született

– hallható a múlt pénteken nyilvánosságra került felvételen.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint Barts J. Balázst, a vagyonkezelő vezetőjét csőbe húzták, hibázott, és a főváros vezetésének akaratával ellentétesen tárgyalt a Városháza eladásáról. Budapest első embere úgy fogalmazott: Barts J. Balázsnak arra volt felhatalmazása, hogy tárgyaljon, azért van a vagyonkezelő cég, hogy üzletfelekkel, érdeklődőkkel tárgyaljanak, mert a politikusoknak nem ez a dolguk.

Csütörtökön az Anonymus-maszkos alak egy olyan képet hozott nyilvánosságra, amelyen Gansperger Gyula, akit Karácsony Gergely főpolgármester többször is Fidesz-közeli vállalkozóként emlegetett, és a korábbi miniszterelnök együtt volt látható. Erre reagált Bajnai Gordon, aki kifejtette: egy gondosan előkészített, titkosszolgálati jellegű megfigyelési akció áldozata lett.

A Városháza ügyében Volner János független országgyűlési képviselő hivatali vesztegetés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, míg Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő korábban tett feljelentése miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda rendelt el nyomozást. A kormánypárti politikus korábban befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A kialakult helyzet miatt a fővárosi Fidesz-frakció múlt héten rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, ezt viszont nem tartották meg, mivel a Főpolgármesteri Hivatal szerint a nagyobbik kormánypárt budapesti frakciója túl későn nyújtotta be az erre irányuló kezdeményezést.

Ma délután rendes ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, amin várhatóan a Városháza eladásának ügye is szóba kerül.