Áron alul kelhetett el az egyik fővárosi ingatlan

chrome-capture (20)
2021.12.01. 16:10

Jelentősen a valós értéke alatt becsülhette föl, majd értékesíthette a főváros az egyikét annak a tizenhárom ingatlannak, amelyek az Anonymus-maszkos alak által kedden nyilvánosságra hozott listán szerepelnek és amelyeket a szivárogtató állítása szerint a fővárosi „jutalékos rendszer” keretében adtak el vagy kínáltak eladásra.

A listán szereplő ingatlanok egyike a XII. kerület, Istenhegyi út 62. Ennek a 844 négyzetméteres teleknek a besorolása kivett beépítetlen terület. A főváros által készíttetett értékbecslés szerint a terület értéke mindössze 119 millió forint + áfa volt, ami csak 141 ezer forint négyzetméterenként. A telket 2020 októberében a Nagy-Verecke Property Kft. vette meg bruttó 256,5 millió forintért, így papíron úgy tűnhetett, minden rendben volt az eladás körül, és a főváros kifejezetten jó üzletet csinált.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt azonban kiderítette, hogy idén januárban már mintegy kétszázmillió forinttal drágábban, 1,5 millió euróért árulták ugyanazt a telket.

Nem lehet tudni, hogy a terület végül elkelt-e ennyiért, mivel Magyarországon a magánszereplők közti ingatlaneladások szerződései nem nyilvánosak.

A jelentős árkülönbségre a Kutyapárt honlapján megjelentetett cikk szerint az lehet a magyarázat, hogy a teleknek 65 százalékos a beépíthetősége, szintterületi mutatója pedig 2,2, ami miatt ha az emeleteket összeadjuk, összesen 1857 négyzetmétert lehet ráépíteni. A környéken az új építésű ingatlanok négyzetméterára az egymillió forintot is jelentősen meghaladja, így akár egy több mint kétmilliárd forint értékű épület is kerülhet majd a telekre egy esetleges fejlesztés után, ami azt jelenti, hogy jelentősen a valós értéke alatt adtak túl a fővárosi ingatlanon.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a telket megvásárló, majd továbbértékesíteni próbáló Nagy-Verecke Property Kft.-t 2019 februárjában alapították, és fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele. A cég székhelye jelenleg a II. kerületi Gárdonyi Géza út egyik házának pincéjébe van bejegyezve.

A cég nettó árbevétele 2019-ben és 2020-ban is nulla forint volt. 2020 decemberében aztán a kezdeti hárommillió forintról hirtelen 259,5 millió forintra ugrott a Kft. jegyzett tőkéje, amely emelkedés megegyezik az Istenhegyi úton megszerzett fővárosi ingatlan vételárával.

Amennyiben igaz az Anonymus-maszkos alak állítása, és a főváros valóban a korábban nyilvánosságra került hangfelvételeken Gansperger Gyula által emlegetett „jutalékos rendszer” keretében adta el a telket az Istenhegyi úton, akkor a vételár után tíz százalék – ebben az esetben 25 millió forint – jutalék üthette az érintettek markát. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az ingatlant jelentősen áron alul értékesítették, ami lehetővé tette, hogy az új tulajdonos mindenféle fejlesztés nélkül, egyből jelentős haszon reményében kezdhesse árulni a telket, amelyen potenciálisan több milliárd forintos nagyságrendű építkezés is megvalósítható lenne.

(Borítókép: Google Street View)