Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Elkaszálta a bíróság a tihanyi önkormányzat Balatoni Kapu projektjét

D  NL20150111008
2021.12.02. 18:30
A pert kezdeményező Magyar Természetvédők Szövetsége azért támadta meg a projekt engedélyét, mert álláspontjuk szerint a látogatóközpont hátrányosan érintené a környezet és a természet állapotát.

Valószínűleg még évekig szenvedni fogunk az átmenő forgalom következményeitől – kommentálta Tihany polgármestere a település közlekedése szempontjából kedvezőtlen bírósági döntést. 

Mint ismeretes, a Veszprém Megyei Bíróság új eljárásra kötelezte a Veszprém Megyei Kormányhivatalt. Ez azt jelenti, hogy a Balatoni Kapu nevű fejlesztési projekt megvalósítása nem kezdődhet el 2022-ben

– írja Tósoki Imre polgármester közleményében. A város önkormányzata még 2020-ban pályázott a Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ) és nyert el 1,1 milliárdos támogatását.

A pert kezdeményező Magyar Természetvédők Szövetsége (akit az ELMA Egyesület képviselt) azért támadta meg a projekt engedélyét, mert álláspontjuk szerint a tihanyi rév közelébe tervezett látogatóközpont hátrányosan érintené a környezet és a természet állapotát. 

A bíróság a kormányhivatal határozatát megsemmisítve arra kötelezte a hatóságot, hogy új eljárásban vizsgálja meg a fejlesztés környezeti hatásait. Az ELMA közlése szerint a benyújtott szakmai anyag legkidolgozatlanabb része a klímavédelmi fejezet volt, ennek teljes újravizsgálatára kötelezte a bíróság a beruházót.

Tihany polgármestere viszont úgy látja, a bírósági döntés miatt a tihanyi rév környékének több évtizede várt és szükséges rendezése bizonytalan ideig nem kezdődhet meg, és még az MTÜ milliárdos támogatását is vissza kell fizetniük.

A környezetvédők által kifogásolt révi parkoló megépítése miatt csak az invazív zöld juharfákat vágták volna ki (az értékesebb növényállományt nem), ezeket őshonos fajtákkal pótolták volna.

A révnél tervezett parkolóval korlátozni tudnánk a településre belépő autóforgalmat, így megszűnhetne a kaotikus állapot a település belterületein 

– jelezte a város vezetője, hozzátéve, hogy a döntés miatt továbbra is a település belső részeibe kell beengedniük a gépjárműforgalmat, ami egyszerre jelent egészségügyi és közlekedési problémát. A tervezett turisztikai információs központ az évi egymilliós áthaladó, illetve ideérkező vendég igényeit elégíthette volna ki vendéglátási funkcióival, ám most ez is kútba esett.

(Borítókép: A tihanyi rév 2015. január 11-én. Fotó: Nagy Lajos / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.