A mentősökre kétszer annyi feladat hárul

2021.12.06. 09:31

A pandémia hatására kétszer annyi feladat hárul a mentősökre, és a negyedik hullámban továbbra is nő a napi átlagos mentések száma – mondta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSz) főigazgatója.

A múlt héten Győrfi Pál, az OMSz szóvivője már beszélt arról, hogy a negyedik hullám idején több mint négyezer mentést kell ellátniuk naponta, ami óriási terhelést helyez a mentősökre.

Csató Gábor most ezzel kapcsolatban kifejtette: a járvány előtt naponta átlagosan háromezer mentési feladatuk volt, évi 1,2 millió beteget láttak el és 40-42 millió kilométert tettek meg. Mostanra viszont a koronavírus miatt megduplázódott a leterheltségük: közel két év alatt az évi 1,2 millió mentési feladat mellett további 1,7 millió mintavételt végeztek el, kétszázezer fertőzöttet vagy koronavírus-gyanús beteget szállítottak kórházba. Az első és a második járványhullámban ötszázezer határ menti ellenőrzést végeztek el, és a 40-42 millió kilométeren felül további 5,5 millió kilométert tettek meg – sorolta az OMSz főigazgatója, hozzátéve: a negyedik hullámában ismét fej fej mellett haladva nő a napi mentések és a koronavírussal kapcsolatos megkeresések száma.

Csató Gábor arra is kitért, hogy a kormány minden támogatást biztosított számukra. Többször kaptak extra forrást a járvány elleni védekezési alapból, ennek része volt az a több mint hárommilliárd forint is, amivel a mentőszolgálat dolgozóinak a koronavírus-járvány során végzett többletteljesítményét honorálták. Azáltal pedig, hogy a kezdetektől fogva ő maga is az operatív törzs tagja, a döntéshozatalban is részt tud venni – mondta az OMSz főigazgatója.

Az aktuális járványhelyzetet érintő kérdésre válaszolva Csató Gábor az oltás fontosságát hangsúlyozta. Tapasztalataik szerint azok, akik az oltásnak köszönhetően teljes védettséget szereztek, csak ritkán szorulnak koronavírus miatti mentőellátásra, míg azok, akik súlyos állapotban kerülnek hozzájuk, rendszerint nem éltek az oltás lehetőségével. Hozzátette: véleménye szerint a fertőzés és a mentőszolgálat terhelése is elkerülhető lenne azáltal, ha odafigyelnénk egymásra, és betartanánk a szükséges védelmi intézkedéseket.