Emléktáblát avattak Lech Kaczynski tiszteletére Veszprémben

2021.12.09. 06:30

Lech Kaczynski néhai lengyel elnök emléke előtt tisztelegtek Veszprémben. Ünnepélyesen leleplezték a 2010. április 10-i szmolenszki légiszerencsétlenségben életét vesztő Lech Kaczynski emléktábláját a város magyar–lengyel barátság parkjában.

Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet avatáson elmondott beszédében hangsúlyozta: az emléktábla elsősorban arra hivatott, hogy előmozdítsa a két nép barátságának fejlesztését, amelynek Lech Kaczynski rendíthetetlen híve volt.

Az emléktábla elkészülésében a budapesti lengyel nagykövetségen kívül részt vállalt a Veszprém megyei önkormányzat, a Lengyel Köztársaság Elnöki Hivatala és a veszprémi lengyel nemzetiségi önkormányzat. A táblát Michal Wisnios neves lengyel szobrász készítette.

Veszprém adott helyet 2018. március 23-án a lengyel–magyar barátság napjának, amelyhez kapcsolódóan ünnepi hetet is tartottak – jelezte a nagykövet a távirati irodának. Előzőleg a parlamenti előkészítő bizottság ülésén Snopek javasolta, hogy állítsanak emléket Lech Kaczynskinak. A két ország parlamentje 2007-ben hozott határozatot az emléknap bevezetéséről, amelyet felváltva tartanak a két országban az államfők részvételével.